Dissabte, 26 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més troballes a la Rambla de Sant Francesc

Les noves troballes arqueològiques a la Rambla de Sant Francesc fan que s’hagi de canviar la connexió entre els dos aparcaments.

Han aparegut noves restes arqueològiques en el transcurs de les obres de l’aparcament soterrat de la Rambla de Sant Francesc. Concretament quan s’havia començat a treballar en la connexió entre l’aparcament soterrat de la rambla i el que ja existeix a la Plaça del Penedès. La nova troballa ha estat una sorpresa ja que no s’esperava trobar res més a nivell arqueològic i, de fet, aquestes restes estan avançades respecte la muralla. Per tant, queden fora dels límits. Se situen, concretament, a prop de la torre avançada de la muralla. Recordem que l’antiga muralla medieval de Vilafranca data del segle XIV, tal com s’ha pogut documentar en excavacions en altres punts de la ciutat, si bé la torre que es va trobar al setembre del 2008 podria datar d’entre els segles XV i XVI, a tenor de les restes de ceràmica d’aquesta època que es van recuperar al seu interior.

Ara, per tal de conservar aquestes noves restes, el projecte de connexió entre els dos aparcaments s’ha de modificar, però encara no se sap quina és la millor manera de fer-ho. El regidor d’Obres i Projectes de l’Ajuntament de Vilafranca Francisco Romero confirmava que les restes formen part de la muralla i explicava les dues possibilitats que hi ha per respectar-les i continuar amb les obres.<br /><br />Romero també apuntava que la resta de treballs continuen amb el ritme previst i afirmava que ja no s’espera trobar més restes arqueològiques.<br />S’espera, doncs, que les obres continuïn el seu ritme i que els treballs estiguin acabats el darrer trimestre d’aquest any.<br /><br /><br />Les obres de l’aparcament soterrat que s’estan executant a la rambla de Sant Francesc han posat al descobert diverses restes arqueològiques que permeten documentar encara més el passat històric de Vilafranca. Al setembre del 2008 va aparèixer la base i els fonaments de la torre defensiva que formaria part de la muralla de Vilafranca però que es trobava avançada respecte al seu perímetre. Les restes es van trobar entre el monument a Milà i Fontanals i la cantonada amb la rambla de Nostra Senyora i tot feia pensar que la torre se situava en un dels límits de la muralla. D’altra banda, al mes d’abril, sortia a la llum un refugi de la guerra civil. Al mig de la Rambla es podien veure unes escales de construcció relativament moderna que baixaven subterràniament. Fins i tot es van fer visites guiades per poder conèixer el refugi abans que les obres continuessin. Recordem, d’altra banda que, des del setembre i fins al mes de novembre del 2007 es va dur a terme a la rambla de Sant Francesc una intervenció arqueològica preventiva abans de començar a construir l’aparcament soterrat. La Rambla de Sant Francesc es troba al mig d’una zona que és considerada d’expectativa arqueològica. Per aquest motiu calia aplicar la intervenció arqueològica preventiva per avaluar les perspectives arqueològiques que ofereix el subsòl i, a partir d’aquí, determinar l’abast de la seva afectació. Les cates del sòl van detectar llavors restes que podrien tenir interès a la zona propera a la façana del Casino, especialment a la cantonada amb el carrer de la Palma on podria trobar-s’hi un edifici medieval, del segle XVI que es podria correspondre a la casa noble dels Copons. En aquells moments, però, no es va detectar l’antic refugi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: