Dimecres, 15 de gener de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un estudi relaciona l’activitat laboral a AGMA amb un major risc de càncer de bufeta urinària

Un estudi fet sobre 98 treballadors de l’empresa AGMA conclou que la seva activitat laboral està associada a un major risc de càncer de bufeta urinària.

L’estudi ha estat publicat aquest mes a la revista britànica Occupational Medicine i representa un pas important en la lluita que va iniciar la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos als anys 90. La Plataforma sospitava que molts treballadors de la foneria secundària d’alumini AGMA, que va tancar al 1992 i que estava situada al municipi de Santa Margarida i els Monjos, havien emmalaltit a causa de la seva activitat laboral. L’any 2010, la doctora Consol Serra, directora del Centre d’Investigació en Salut Laboral de la Universitat Pompeu Fabra, va entomar un estudi per verificar aquesta hipòtesi. L’estudi, elaborat amb la doctora especialista en medicina del treball Anastasia Maltseva i l’epidemiòleg Manolis Kogenivas, conclou que el treball en la foneria secundària d’alumini està associat amb un increment de risc de càncer de bufeta urinària d’entre 3 i 6 vegades respecte a la població en general.

L’estudi s’ha fet sobre 98 treballadors d’AGMA, amb la reconstrucció de les seves històries laborals i els historials mèdics de cadascun d’ells. Els responsables del treball també han conclòs que el consum de tabac, que era força alt entre els treballadors estudiats i és un factor causant de càncer de bufeta, no era un factor de confusió important en els resultats finals.

Fruit de l’estudi també s’ha pogut comprovar que el risc de càncer en la indústria de producció secundària d’alumini ha estat poc investigat.

La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos va presentar ahir l’estudi amb la presència de vídues dels treballadors tot posant l’accent en que la lluita continua i no només afecta el municipi dels Monjos.

Des de la Plataforma també han estat molt crítics amb el paper de l’administració perquè dubten que actuï en benefici dels ciutadans.

La Plataforma considera les conclusions de l’estudi com una segona victòria després d’aconseguir, l’any 2006, la retirada de 16 tones de residus perillosos que estaven fins llavors a cel obert a AGMA. L’empresa propietària de la factoria, ALCASA, tenia la intenció d’enterrar-los i la Plataforma s’hi va oposar frontalment per la proximitat del riu Foix, l’aqüífer i el barri de Puigdesser.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: