L’organització interna de l’Ajuntament de Vilafranca centra el debat del ple
L’Ajuntament de Vilafranca crea tres places de direcció d’àrea i una de cap de protocol i secretaria d’alcaldia que es cobriran amb treballadors de la casa.
Aquesta nit ha tingut lloc la sessió de ple ordinari a l’Ajuntament de Vilafranca corresponent al mes de juliol. El tinent d’alcalde i portaveu del govern Aureli Ruiz ha exercit com a alcalde accidental per indisposició de Pere Regull.
Els punts de l’ordre del dia relacionats amb la organització interna de l’Ajuntament han generat el debat més intens. El punt cinc es referia a la creació a la plantilla de personal d’una plaça de Cap de Protocol i Secretaria d’Alcaldia i tres places de direcció d’àrea, concretament de serveis centrals i hisenda, serveis a les persones i promoció social i desenvolupament econòmic i projecció exterior. Les quatre places es cobriran amb personal de l’ajuntament que compleixi els requisits i tindran sous d’entre 42.000 i 48.000 euros anuals. El dictamen ha tirat endavant amb els vots dels grups del govern, CiU i PSC, però l’oposició ha mostrat el seu rebuig frontal a un model organitzatiu de l’ajuntament que crea càrrecs de lliure designació.
Des del Partit Popular Josep Ramon entenia la creació de la plaça de cap de protocol però no les de cap d’àrea que, des del seu punt de vista, entren en contradicció amb la major dedicació dels regidors del govern.
Per part de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat es preguntava si hi ha un pla per saber com es reorganitzarà l’ajuntament en els propers quatre anys, amb el desenvolupament de la reforma de l’administració local. I reclamava a l’equip de govern que el compartís amb l’oposició i la resta de la ciutadania.
Des d’ERC, Mònica Hill expressava el seu desacord amb la lliure designació i demanava una promoció interna amb bases clares.
La CUP es plantejava si càrrecs com aquests responen a les necessitats dels ciutadans, els qualificava de càrrecs de confiança encoberts i es mostrava en contra de posar més places directives sense tenir en compte els treballadors de base.
Per als grups del govern, aquestes places de nova creació responen a la necessitat de modernitzar l’ajuntament. El socialista Francisco Romero apuntava que els caps es designaran entre treballadors de la casa que ja han demostrat les seves capacitats.
Aureli Ruiz, en nom de Convergència, destacava que és un bon moment per a crear les places, amb un govern estable i la voluntat de millorar el funcionament del consistori. L’alcalde accidental defensava que no es produeix sobrecost i que es propicia que una mateixa persona no es perpetuï en una plaça.
El debat es va estendre al següent punt, que proposava modificacions puntuals de quatre llocs del catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament, inclosa la lliure designació del cap de recursos humans i el cap de serveis urbanístics. En aquest punt, l’oposició també es va pronunciar en contra però el dictamen va prosperar amb els onze vots del govern. També al vuitè punt, en què es donava compte al Ple de decrets d’alcaldia sobre dedicació i drets econòmics dels regidors i sobre el nomenament de la cap del gabinet d’alcaldia i comunicació, es va revifar el debat. Sobretot perquè la CUP i ERC lamentaven l’augment de les retribucions dels regidors del govern mentre que l’equip de govern les defensava per la major dedicació.
El ple va tractar altres qüestions com els convenis del serveis d’aigües amb municipis de l’entorn i l’aprovació d’una modificació de pressupost per mig milió d’euros
La sessió va servir, a més, per nomenar els representants del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès, que incorpora a Xavi Navarro, de la CUP, com a representant de l’oposició. El Consorci Sociosanitari de Vilafranca també va renovar els seus representants; així com el Consell d’Administració d’Aigües i el de SERCOM, que gestiona la ràdio i la televisió municipals.