L’Agrícol acollirà el 26 de febrer la presentació de la reedició de l’obra de teatre ‘Lo tres de nou’, escrita el 1901 per Raimon Casas Pedrerol
Edicions Cossetània ha reeditat “Lo tres de nou. Quadret de costums de Valls”, una obreta de teatre de tema casteller, obra de Raimon Casas Pedrerol, estrenada a Valls el 1901 i editada per primer cop l’any següent.
En aquesta ocasió, el quadret de costums es torna a editar acompanyat d’un estudi sobre l’autor i el significat de l’obra a càrrec de Xavier Brotons. De fet, aquest estudi de Brotons va resultar guanyador de la sisena edició (2012) del premi L’Esperidió d’assaig sobre el fet casteller, convocat per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. El volum es presentarà el 26 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre a L’Agrícol. A més, el Taller d’Assaig Teatre (TAT) escenificarà un fragment de l’obra.
En el seu estudi, Brotons defensa la hipòtesi que l’obre, que aparentment passa per ser un inofensiu quadre de costums de tema casteller conté, en el fons, un discurs ideològic “amablement anticasteller”. Així, investigant en la vida i obra de l’autor, un mestre i periodista republicà que va exercir la seva professió a Valls durant 22 anys, Brotons arriba a la conclusió que el missatge anticasteller d’aquesta obreta de teatre és progressista, en la línia del pensament dels republicans de l’època de combatre l’obscurantisme de la societat mitjançant la instrucció i el treball. Aquests intel·lectuals consideraven les tradicions populars, entre les quals s’incloïen els castells, com un anacronisme i una activitat poc adequada a la civilització que convenia anar superant, atès que totes les energies, especialment les del jovent, eren necessàries per derrotar el retard endèmic que patia la societat.