Dimecres, 15 de gener de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nivell de transmissió de la grip es manté en ascens i complica els serveis d’urgències

L’alta transmissió dels virus respiratoris, especialment de la grip A, causa complicacions a hospitals i Centres d’Atenció Primària. S’espera que arribem al pic entre la setmana que ve i la següent.

Segons les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, durant la primera setmana del 2025 s’han registrat uns 70.000 casos d’infeccions respiratòries agudes, superant el nivell moderat de transmissió. La grip, amb el 33% de les mostres, és el virus més predominant amb diferència, seguit pel rinovirus (21%) i el VRS (12%).

El nivell de transmissió de la grip es manté en marcat ascens i s’espera que entre la setmana que ve i la següent arribem al pic. A Catalunya s’han registrat 294 casos per 100.000 habitants. En aquest escenari, com passa cada any per aquestes dates, la situació a hospitals i Centres d’Atenció Primària es complica.

A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, el cap del servei d’Urgències, Francesc Chavalés, explica que el virus predominant és la grip A i que pràcticament no hi ha Covid. Chavalés també destaca que la mitjana diària de visites a Urgències ha passat de 220 a 270 i els ingressos han augmentat.

Encara que la xarxa sanitària es reforça amb el Pla Integral d’Urgències de Catalunya per donar resposta a l’augment de la demanda habitual en aquesta època, la incidència dels virus respiratoris i la seva ràpida transmissió són sempre difícils de gestionar.

Les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya indiquen que les hospitalitzacions amb mostra positiva per grip es mantenen estables. Un 69% es donen en persones majors de 60 anys. A l’hospital de Vilafranca, la majoria dels ingressos són de persones grans amb patologies cròniques que s’acaben descontrolant.

Davant d’aquesta situació, des del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf demanen que les visites a les urgències de l’hospital es facin només quan sigui absolutament necessari per no col·lapsar el servei i evitar llargues esperes.

La grip és una malaltia vírica que es transmet molt fàcilment. La seva aparició és brusca: produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general i és molt invalidant. En ser un virus, els antibiòtics no serveixen i només es poden prendre medicaments analgèsics o antitèrmics per intentar alleujar el malestar. En la majoria de casos les persones es recuperen en una o dues setmanes. Al CAP Vilafranca Nord, la seva directora, Rosa Cañestro, parla de la importància d’hidratar-se i descansar.

A l’Atenció Primària ja fa dies que estan notant un augment de la demanda aguda, degut precisament a l’alta transmissió dels virus respiratoris.

Una de les poques eines que tenim per prevenir és la vacunació. A la Regió Sanitària del Penedès, la població cridada a vacunar-se és de més de 200.000 persones per la grip i 180.000 per la covid. Segons dades del Departament de Salut actualitzades aquest dilluns, un 31’53% de la població del Penedès s’ha vacunat de grip i un 24’68%, de covid. A Vilafranca, el percentatge és del 32’79% en el cas de la grip i del 23’47% en el de la covid. La cobertura vacunal té, doncs, molt de marge de millora.

Les dades de vacunació a Catalunya són un 38,04% en el cas de la grip i un 28,60% en el cas de la covid.

Tot i que la campanya de vacunació contra la grip i la covid va començar a mitjans d’octubre i que el CAP Vilafranca Nord va ser punt de vacunació poblacional fins a mitjans de desembre, des de Salut animen a la ciutadania a vacunar-se perquè encara és possible fer-ho.

Pel que fa a la vacunació contra la grip en infants de 6 a 59 mesos, cal tenir en compte que aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció. L’Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.

Les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya indiquen que en la població pediàtrica, la grip B és el virus més circulant (26% de les mostres), seguit de la grip A (25%) i del VRS (13,6%).

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: