Creixen les infeccions de transmissió sexual a l’Alt Penedès, amb quasi 300 casos diagnosticats
Les que més han pujat són la clamídia i la gonorrea i des del sector sanitari apunten que la millor prevenció és invertir en educació sexual
Les infeccions de transmissió sexual no paren de créixer, sobretot en la població més jove però, també, en els adults que es creuen menys vulnerables. Les que més han pujat són la clamídia i la gonorrea.
El nombre de casos de les principals malalties de transmissió sexual a l’Estat Espanyol com ara la sífilis, clamídia i gonorrea va créixer un 42% entre 2021 i 2022, gairebé el doble que la mitjana dels països de l’Àrea Econòmica Europea. A l’Alt Penedès no en som una excepció i en el que portem d’any ja s’han detectat més casos que tot l’any passat, fins i tot d’VIH que, tot i que en els deu últims anys s’han reduït els casos a la meitat, les xifres continuen sent altes.
Marcela Serbassi, però, també vol posar un punt d’optimisme a aquestes dades destacant que des del 2017 s’ha reforçat la tasca de detecció al sistema sanitari i això vol dir que també se n’estan detectant més. Tot i així, també creixen les complicacions que comporten aquestes infeccions.
Pel que fa al perfil de persones a les quals afecten més les infeccions sexuals al Penedès, cal destacar que ara mateix les dades estan disparades entre els menors de 25 anys per diferents motius com la falta d’ús del preservatiu.
Marcela Serbassi afegeix que altres motius són que s’inicien les relacions sexuals més d’hora que abans i la varietat de pràctiques sexuals.
Aquest increment de les infeccions de transmissió sexual va obligar, doncs, que el 2017 es posés en marxa al territori una unitat funcional d’infeccions de transmissió sexual per tallar la cadena de contagis.
L’important és que la gent davant qualsevol sospita hi vagi perquè es pot tenir una infecció d’aquest tipus sense símptomes. Gràcies al seguiment d’aquesta cadena de transmissió detecten molts positius, la majoria asimptomàtics, que haurien continuat contagiant si no els haguessin trucat per alertar-los. De fet, un 30% de les persones que truquen des de l’ASSIR per haver estat en contacte amb un positiu, també acaben sent-ho.
El sector sanitari creu que cal fer la màxima pedagogia possible en la prevenció tant als joves com a la gent adulta i destaquen que la millor prevenció és invertir en educació sexual.