Dimarts, 22 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès és ric en creació literària però es troba entrebancs com les pantalles i el pirateig

El col·lectiu d’escriptors i escriptores Mir Geribert es va crear amb l’objectiu de fer xarxa entre autors i treballar conjuntament. Ja en formen part més de 50 persones.

Dissabte tenia lloc a Vilafranca la segona Mostra del Llibre Penedesenc. Una mostra organitzada pel col·lectiu d’escriptors Mir Geribert i L’Agrícol i que va comptar amb una trentena d’autors i autores signant llibres al llarg de la jornada. La fira mostrava la riquesa en creació literària i continguts que hi ha al Penedès.

L’escriptor Xavier Hernández, conegut per les seves obres de literatura infantil i juvenil com ‘El segrest de la Xufles’ o ‘El joc de la guineu’ és un dels membres del col·lectiu Mir Geribert i era present dissabte passat a la Mostra del Llibre Penedesenc. Defensa que la fira posa de manifest que el Penedès és molt ric en creació literària i de continguts. Hernández va ser professor de llengua i literatura a l’Institut Eugeni d’Ors i creu que només uns pocs poden viure d’escriure.

La Mercè Foradada també ha escrit una dotzena de novel·les i més que per a dedicar-s’hi professionalment, ho ha fet sempre per al seu propi gaudi. Però opina que cada cop són més dins el sector i això, juntament amb l’ús abusiu de les pantalles i el pirateig, perjudica a la producció literària. Per la seva banda, el també escriptor i membre del col·lectiu Mir Geribert, Jordi Romeu, creu que per millorar la indústria del llibre cal seguir acostant la literatura a les persones.

En el món de la literatura, a banda de la persona que escriu, qui juga un paper molt important són les editorials. A Vilafranca va néixer fa més de 25 anys Edicions i Propostes Culturals Andana. Andana edita i publica exemplars de narrativa, història, infantil, entre molts altres i, tal i com explica l’editor Ramon Nadal, estan molt centrats en la literatura penedesenca.

Tot i no tractar-se d’una editorial com a tal, l’Institut d’Estudis Penedesencs des de l’any 1977 cada any publica un parell de llibres sobre aspectes relatius al Penedès. De fet, segons explica el seu president, Ramon Arnabat, es tracta de la institució que publica més obres sobre la vegueria.
L’IEP té previst publicar dos llibres a finals d’aquest 2024. Un que parla de passejades a 12 pobles penedesencs i l’altre sobre els deportats penedesencs als camps nazis.

Al col·lectiu Mir Geribert van començar una desena d’escriptors i escriptores i ara ja en són més de 50. Un col·lectiu que té l’objectiu de fer xarxa entre autors i treballar conjuntament.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: