Dilluns, 23 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Regió Sanitària Penedès desplega el nou programa de detecció precoç del càncer de coll uterí

La Regió Sanitària del Penedès ha desplegat aquest mes de setembre el nou programa de detecció precoç del càncer de coll uterí del Departament de Salut.

El programa consisteix en la realització de la prova de detecció del Virus del Papil·loma Humà (VPH) en el cribratge de dones i persones amb coll uterí de 30 a 65 anys. Aquest desplegament s’ha iniciat aquesta setmana a les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf, i properament començarà al Baix Penedès.

El virus del papil·loma humà és el causant del càncer de coll uterí, i el nou programa se centra en la detecció d’aquest virus a través d’una prova més sensible que la que es feia fins ara, la citologia, i que permet detectar la infecció abans abans que es produeixin canvis a les cèl·lules i apareguin lesions precanceroses. La infecció pel VPH és necessària per al desenvolupament del càncer de coll uterí, però no totes les infeccions per VPH n’acaben causant.

El càncer de coll uterí és un important problema de salut pública i és un càncer evitable mitjançant la vacunació i el cribratge.

El Programa de detecció precoç de càncer de coll uterí es desplega a la Regió Sanitària Penedès en dues fases: una d’oportunista, que s’inicia aquest setembre i que està adreçada a les dones i persones amb coll uterí d’entre 25 i 65 anys, i una de poblacional, que es començarà a desplegar de manera progressiva a partir de 2025, tot i que ja hi ha en funcionament una prova pilot a Catalunya.

El cribratge oportunista en dones d’entre 25 i 65 anys es fa a petició de les persones interessades o bé aprofitant una consulta ordinària a un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) o als hospitals i consisteix en la realització d’una prova que es fa de manera gratuïta i que és diferent segons l’edat:

1. Entre 25 i 29 anys es fa una citologia per veure si hi ha lesions precanceroses a les cèl·lules del coll uterí. Si no es troben lesions, cal que es repeteixi al cap de 3 anys.

2. A partir dels 30 anys es fa una prova de detecció del VPH per detectar una infecció pel virus del papil·loma humà. Si no es detecta el virus, cal que es repeteixi al cap de 5 anys.

A la segona fase del programa, la poblacional, totes les persones amb coll uterí d’entre 30 i 65 anys podran recollir un dispositiu a la farmàcia per prendre’s una mostra elles mateixes per a detectar VPH. Les dones seran convidades per SMS a anar a buscar el dispositiu a una oficina de farmàcia, recollir-se la mostra al seu domicili i retornar-la a la farmàcia per al seu anàlisi.

Comentaris

Fer un comentari:

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: