Divendres, 20 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els 90 anys de la Biblioteca Torras i Bages posen de manifest la importància de l’equipament

La biblioteca disposa, a dia d’avui, d’un fons de més de 60.000 documents. Rep unes 100.000 visites anuals i presta al voltant de 300 documents al dia.

Aquest any 2024 la Biblioteca Torras i Bages ha complert 90 anys de vida.

És amb una certa emoció que començo el diari d’aquesta Biblioteca i no sense raó, ja que el fet d’inaugurar-la és molt significatiu en la vida de les Biblioteques Populars i ens demostra que cada dia anem més endavant.

Aquestes són les primeres línies que recull el dietari de la biblioteca, escrites el 5 de setembre del 1934 per la seva primera directora, Josefina Morató. Havien passat només uns dies des de la inauguració, el 31 d’agost, amb la presència d’una delegació de la Generalitat encapçalada per Lluís Companys. La Biblioteca Popular estava ubicada a les antigues casernes i era un equipament punter a l’època.

Aquell era només l’inici de la biblioteca de Vilafranca però, els dietaris que les bibliotecàries van escriure des del 1934 fins als anys noranta, mostren una història llarga i complexa, que alhora recull la realitat que vivia la població. La interrupció de l’activitat, des de l’arribada de les tropes franquistes a Vilafranca l’any 1939 i durant vuit anys i el posterior retorn, narrat llavors en castellà, és un exemple significatiu.

La biblioteca va tornar a obrir l’any 1946, quan va ser traslladada a Cal Gomà. Aquest edifici gòtic havia estat la casa pairal del bisbe de Vic, Josep Torras i Bages, i avui dia encara és seu de la biblioteca vilafranquina, que porta el seu nom. Les condicions de l’edifici, però, van fer que l’any 1971 la biblioteca s’hagués de traslladar mentre Cal Gomà era sotmès a obres de rehabilitació. La biblioteca va ocupar diferents espais de la vila fins al 1982. Des de llavors, la Torras i Bages ha anat sumant anys, història i anècdotes mentre s’adaptava a la revolució digital i a les necessitats d’una societat canviant.

La Biblioteca Torras i Bages és una biblioteca pública de titularitat municipal i forma part de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. L’equipament exerceix com a «cap de zona» o centre cultural referent de les biblioteques de l’Alt Penedès i del Garraf. De cara al futur, la Torras i Bages conviurà amb una segona biblioteca a Vilafranca, que s’ubicarà a la Nau Cortina del carrer del Comerç i que està previst que entri en funcionament l’any 2026.

Fins llavors, l’activitat quotidiana de l’equipament continua. Les nou persones que hi treballen veuen la biblioteca com un «espai de relació i d’intercanvi, obert a la participació ciutadana, amb la finalitat de promoure un major arrelament i coneixença de l’entorn».

La bibliotecària Bernadette Hortal ens explica des de la sala infantil algunes de les seves funcions.

Al llarg de generacions, la biblioteca ha estat garantia d’accés universal a la informació i al coneixement. Usuaris de totes les generacions la trepitgen cada dia i fan ús dels seus diferents serveis. Cadascú dóna resposta a les seves necessitats, canviants al llarg de la vida.

Cassandra Mallofré és usuària habitual del servei de préstec. La Susana Fernández també sol agafar llibres en préstec. Per la seva part, la Joana i la Naia, alumnes de l’escola Sant Ramon, troben que la biblioteca és un bon espai per a estudiar.

Des de fa setmanes, la biblioteca ha volgut compartir amb la ciutadania el seu aniversari amb publicacions especials al seu compte d’Instagram @btorrasibages.

Una altra de les activitats que s’està preparant per commemorar els 90 anys tindrà lloc dins el cicle Patrimonis de paper i consistirà en una lectura dramatitzada dels dietaris de les bibliotecàries. La data s’anunciarà properament.

Els dietaris detallen el dia a dia dels treballs i els esdeveniments que tenien lloc a la biblioteca. Es poden consultar en línia gràcies al recurs de digitalització de fons locals, Trencadís.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: