Dijous, 19 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les escoles de l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca inicien el curs amb nous reptes

L’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet, l’Escola Municipal d’Art Arsenal i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya són centres de formació promoguts pe l’A.juntament.

Cada centre ofereix formacions específiques vetllant per la qualitat, la innovació i la professionalització dels seus alumnes i les seves alumnes. Entre tots els centres, el curs 2023/24 han arribat a 3.852 alumnes. Les direccions de les tres escoles, que fan cicles formatius de grau mitjà i superior o formacions d’un any de durada, han acompanyat avui la regidora d’Educació Gemma Romeu en una roda de premsa de presentació de les novetats del nou curs.

El director de l’Escola Municipal de de Música Maria Dolors Calvet, Carles Sanz ha fet un balanç del curs 2023/24, en què l’escola ha celebrat 25 anys. El curs passat va acollir 586 alumnes de llarga durada i ha proporcionat a l’alumnat un total de 72 activitats (64 a Vilafranca) durant tot el curs, arribant més de 23.700 persones de públic. “Valorem molt positivament aquestes activitats perquè són el pal de paller de la motivació del nostre alumnat”, apuntava Sanz. A banda, l’escola ha ofert cursos de curta durada. La celebració del 25è aniversari ha constat de moltes activitats com el Ball a Banda amb la Sidral Brass Band i el Ball a Plaça de música tradicional o l’actuació de les Big Band de l’escola al concert inaugural del Vijazz Vilafranca.

El curs 2024/25 s’inicia amb 586 alumnes matriculats mantenint totes les places del curs passat, es consolida el cor d’adults com a oferta de l’escola i el projecte Més música als centres educatius amb 557 participants.

L’escola també ofereix l’opció a participar en formacions com el taller de corda, el taller de vent, les Big Band, els Combos, les formacions de tradicional, el cor de l’escola fins a 2 d’ESO, l’Aula Oberta que incorpora alumnes abans d’accedir a un curs normalitzat per a millorar el nivell d’accés al centre.

També molt destacable és la possibilitat d’accedir a l’oferta de formació d’instruments per joves a partir de l’ESO i adults.

El director de l’Arsenal, Ferran Bohé, ha posat en valor les dades de participació al centre, amb més de 50 anys de trajectòria. 163 alumnes han participat de l’oferta dels Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior en les diferents opcions que el centre proposa: joieria artística, gràfica impresa, gràfic interactiu i gràfica audiovisual. Aquest any es renoven els currículums i s’incorpora la metodologia basada en projectes als cicles formatius de grau mitjà. “Aquest és un gran repte per al centre per avançar per fer els aprenentatges el màxim de significatius, experiencials i transferibles a l’espai professional, proporcionant a l’alumnat coneixements molt útils per a la incorporació al mercat de treball” valorava Bohé.

El director de l’Arsenal ha destacat la importància de les col·laboracions del centre amb empreses que proposen reptes reals als alumnes com Sant Joan de Deu, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, el Canal Taronja, Amics UNESCO Barcelona, Teatre Nacional de Catalunya, Departament d’Educació, que es realitzen amb la metodologia d’aprenentatge basats amb projectes, fet que fomenta la millora professional dels alumnes.

El projecte Erasmus amb mobilitats per part dels alumnes continua sent de gran importància pel centre, també les estades formatives, aquest any han portat els alumnes de joieria fins a Formentera, col·laborant amb l’empresa Majoral. El 2024/25 s’inicia amb un bon nivell de matrícula al centre, i amb un gran repte: introduir la mobilitat internacional de grup a les mobilitats d’Erasmus.

Finalment, el director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Gerard Domingo, ha posat de manifest la diversitat de programes i accions on participa l’Escola d’Enoturisme, un centre amb 10 anys de trajectòria i que compta amb 734 alumnes.

Els alumnes del Cicle Formatiu que es titulen en Tècnic Superior en Turisme especialitzat en Enoturisme, tenen una inserció del 100%. Aquesta formació permet als alumnes assolir un gran coneixement del sector. El curs es realitza en metodologia DUAL, amb 1.000 hores de pràctiques remunerades a les empreses. Són remarcables també els programes de formació per a empreses i treballadors i treballadores amb 17 cursos repartits per tot el territori català i el Programa Amida gestionant quatre expedients dins aquest programa, dos amb Família Torres i dos amb la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme de Catalunya.

Un programa molt important per al centre és de l’Orientació Professional i la Borsa de Treball des d’aquest espai s’han pogut orientar i acompanyar 130 persones, amb diferents necessitats, les que ja formen part del sector per a la seva millora professional o persones que en volen formar part, així com a les empreses en les seus processos de selecció, aquest espai a més del servei professional permet conèixer les necessitats i els canvis que el sector experimenta. Aquest programa ja compta amb 3 anys d’experiència i tindrà continuïtat al curs 2024/25.

Aquest any l’escola va rebre el reconeixement del millor estudi de Formació Professional a Catalunya pel projecte Wine Travel Observer, on hem estudiat els cellers visitables a Catalunya, les seves ofertes turístiques i els perfils professionals.

Per al curs 2024/25 el repte de l’Escola d’Enoturisme és avançar en la internacionalització del centre, tant pel que fa a la recepció com a l’enviament d’alumnes a l’estranger. El director de l’escola d’Enoturisme ha avançat que “aquest curs també desenvoluparà la segona fase de l’Estudi de l’oferta enoturística i els perfils professionals que el sector requereix incloent establiments de restauració, agències de viatges, allotjaments turístics i serveis turístics, així com l’actualització de les dades dels cellers visitables”.

La regidora d’Educació i Turisme i presidenta de l’Institut Municipal de Formació, Gemma Romeu, ha volgut remarcar “la qualitat de les propostes formatives de cada centre, l’aposta per la innovació i la qualitat” i ha lloat la implicació dels equips docents per exemple els diversos actes del 25è aniversari de l’EMM o el reconeixement de l’Escola d’Enoturisme com un dels primers 40 centres de Formació Professional Integrada de Catalunya per l’Agència FPCat. Romeu ha fet referència a l’aposta per avançar en la professionalització de l’alumnat generant noves idees i propostes de formació que apropen cada vegada més els alumnes al sector professional com la col·laboració amb TOUS en les pràctiques professionals de joieria o la col·laboració amb agències de Viatges sota la marca Local Green Trips de l’Escola d’Enoturisme.

Com a previsions per aquest curs, tant l’Escola Arsenal com l’Escola d’Enoturisme participaran a Èxit, la primera Fira de les Professions del Penedès, que tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 d’octubre a Vilafranca. L’Arsenal es fa càrrec del disseny dels estands i de la senyalística de la fira. El 29 de novembre els 3 centres participaran en la Fira de Sant Eloi, on la presentació de les joies i els seus artesans estarà acompanyada de grups de música de l’Escola Municipal de Música i de tastos promoguts per l’Escola d’Enoturisme. Finalment, cal destacar la participació de l’EMM en el Festival Joves Músics Europeus RITMIKS, on Vilafranca acollirà dos concerts el 30 i 31 de maig de 2025. Serà una oportunitat d’escoltar diferents formacions musicals d’arreu d’Europa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: