Divendres, 20 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La DO Penedès considera negativa la proposta de suprimir la llicenciatura d’enologia

El Ministeri d’Educació ha presentat la proposta de catàleg de noves titulacions que s’impartiran a les universitats espanyoles a partir del proper mes de setembre.

La normativa europea ja plantejava una supressió de l’enologia com a carrera, per convertir-la en un master, però la sorpresa del sector ha estat que el Ministeri espanyol es planteja fins i tot un canvi d’especialització per passar aquests estudis a la carrera de Tecnologia dels Aliments. Les 8 universitats espanyoles que ofereixen la llicenciatura d’enologia, entre les que hi ha la Rovira i Virgili de Tarragona, han redactat un manifest mostrant la seva postura contrària a la proposta del ministeri. Per la seva banda diverses institucions del sector del vi del Penedès també han mostrat el seu rebuig. És el cas, per exemple del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès. El seu director, l’enòleg, Josep Ribas, considera impensable un canvi de categoria d’aquests estudis en zones vinícoles de relleu internacional, com poden ser França o Portugal. Ribas afirma que s’estan emprenent vàries accions. En primer lloc, cal que la comissió que va decidir eliminar la carrera com a tal reconsideri la seva postura. Pel que fa al document que han signat els representants de la llicenciatura d’enologia de les vuit universitats espanyoles s’explica que tots els països de la Comunitat Econòmica Europea té una àmplia tradició vitivinícola, amb titulació específica d’enologia. I els nous països productors, com Estats Units i Austràlia també tenen títols específics de formació universitària d’enologia. El document destaca també que Espanya és el tercer productor mundial de vi i disposa de la major superfície vitícola del mon. En aquest sentit es pregunten si la indústria enològica espanyola no mereix que la seva universitat formi enòlegs com passa a la majoria dels principals països productors europeus. El document acaba explicant que tan les empreses del sector com les denominacions d’origen i les associacions d’enòlegs estan unànimament d’acord que l’estat espanyol necessita un títol de Grau en Enologia.  

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: