Andrés Torres, guanyador del Basque Culinary World Prize 2024
El xef Andrés Torres, del restaurant Casa Nova, ha estat proclamat guanyador del Basque Culinary World Prize 2024, dotat amb 100.000€.
Cuina, sostenibilitat, ajuda humanitària, i periodisme de guerra es reuneixen en la figura multifacètica d’Andrés Torres, al capdavant de dos projectes interconnectats. És fundador i president de l’ONG Global Humanitària, dedicada a lluitar per la seguretat alimentària i els drets de la infància a deu països, amb més de 200 menjadors escolars, i a realitzar intervencions d’emergència a zones de guerra i catàstrofes, a través de les quals facilita l’accés a aliments, aigua, higiene, salut, refugi i educació bàsica. Torres és també xef i propietari del restaurant Casa Nova, a Sant Martí Sarroca, on treballa la sostenibilitat i l’autosuficiència que li ha valgut una Estrella Verda Michelin. Part dels seus beneficis serveixen per finançar Global Humanitària i algunes de les seves pràctiques de cuina sostenible i de les seves elaboracions es basen en els coneixements adquirits a les comunitats on l’ONG està implantada.
El Basque Culinary World Prize és un premi únic i pioner atorgat pel Govern Basc i Basque Culinary Center, institució acadèmica líder en gastronomia, en el marc de l’estratègia integral Euskadi-Basque Country. Un guardó que distingeix cuiners i cuineres “com els que actualment aprofiten el seu coneixement, talent, creativitat i força per sumar-se als canvis que demana la nostra societat”.
El premi té una dotació econòmica de 100.000€, que han de ser destinats per a un projecte escollit pel guanyador.