La verema d’enguany: millor qualitat però amb menys quilos
La verema d’enguany es presenta de millor qualitat però amb menys quilos per hectàrea a causa de la greu sequera d’aquests mesos.
Aquests dies es visualitza moviment a força vinyes del nostre territori. Ha començat la verema amb les varietats primerenques, a hores d’ara ja força madures, com el chardonnay, sobretot, i el pinot noir, que es cullen a màquina, en ceps emparrats. Des de fa uns anys s’opta per la mecanització de la collita en aquest tipus de raïm. D’aquesta manera, permet als viticultors recollir-lo en el moment i el punt més òptim, i, naturalment, amb més rapidesa. A banda, els pagesos s’estalvien despeses en mà d’obra. Es calcula que una màquina recol·lectora costa una mitjana de 160 euros cada hora. I en certes terres s’aprofita per llogar-ne dues al mateix temps, i agilitar la feina.
Pel que fa a les previsions amb què compten els agricultors, s’espera que a causa de la sequera greu dels darrers mesos la collita sigui més curta, quant a quilos per hectàrees se’n colliran menys, però, això sí, de bona qualitat. Els viticultors estan notant que la majoria de varietats i a les terres que no són d’òptimes condicions la producció de quilo per hectàrea baixarà bastant. Els alleugereix, pronosticar que la qualitat serà òptima si no hi ha, és clar, cap inclemència del temps i es calcula que les graduacions seran correctes per a elaborar bons vins i caves.
Cada vegada més cellers fan collir de nit, per la temperatura del raïm i per evitar despeses en refredar-lo. La verema nocturna evita, així mateix, que s’escalfi i s’oxidin els grans de raïm. La qualitat no varia respecte si és mecanitzada o collida a mà. Aquest jove viticultor de Sabanell, al Pla del Penedès, té bones sensacions per com serà de bona la collita enguany.
En les assembles dels darrers temps, els pagesos ja alertaven que davant la limitació dels quilos, i ara en la certesa que se’n colliran força menys, s’hauria de compensar la pèrdua de quilos amb l’increment dels preus, atès que estan a nivells molt baixos i irrisoris des de fa bastantes campanyes.