El govern ha aprovat definitivament les Ordenances Fiscals per l’exercici del 2017
Un dels aspectes de més rellevància del darrer Ple ordinari de l’any ha estat l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals per el 2017.
Habitualment aquest era un punt de tràmit, perquè el debat sobre les ordenances ja s’ha fet prèviament el mes d’octubre, però en aquesta ocasió els grups de l’oposició van presentar fins a 41 al·legacions que es van resoldre aquest dimarts a la nit. Com va explicar el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, del total el govern n’ha acceptat 7, 15 s’han posposat per un debat posterior perquè eren relatives a temes relacionats amb l’Escola de Música o el reciclatge de les deixalles, i 19 al·legacions han estat rebutjades, per diversos motius. Algunes per la impossibilitat material de fer-hi front, d’altres per motius pressupostaris i també algunes per motius ideològics.
El regidor del PP, Josep Ramon, va anunciar el vot en contra atenent que no s’havien acceptat cap de els seves al·legacions. Lamentava, per exemple, que no es rebaixi més la taxa d’obertura de nova activitat a les grans empreses, per entendre que podria afavorir la creació de llocs de treball.
En nom de VeC, Ramon Arnabat, va assenyalar que les modificacions proposades anaven en el camí d’oferir una major equitat en els impostos i taxes.
Arnabat anunciava el vot en contra perquè la majoria de les seves al.legacions no han estat acceptades. El mateix explicava la regidora d’ERC, Mònica Hill, que es queixava de la manca de voluntat política del govern per arribar a acords.
Finalment també la regidora de la CUP, Maria Ferrerons, exposava el vot en contra de les ordenances, considerant que en el fons hi ha una disparitat de criteri polític.
En resposta a aquestes qüestions Aureli Ruiz va assenyalar que la voluntat de diàleg i és, però es va queixar que les propostes de l’oposició arribin amb poc temps per al seu estudi.
D’altra banda el Ple va començar amb el nomenament oficial dels administradors de la Festa Major, que eren presents al saló de plens. Un altre dels acords destacats va ser el de l’inici d’un expedient per que l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca es pugui fer càrrec de la comercialització d’energia, en el marc del projecte “Vinyes per calor” que utilitza sarments per generar energia tèrmica a través de calderes de biomassa. L’acord va ser unànime per part del consistori.
D’altra banda es van portar a aprovació també diverses mocions. Des d’alcaldia, Pere Regull, va defensar la necessitat que els Jutjats de Vilafranca disposin de fiscalia, moció que es va aprovar per unanimitat.
ERC presentava una moció per lluitar contra el malbaratament alimentari que també va rebre el suport de tots els grups. I també es va aprovar una moció de VeC per elaborar un pla de camins escolar.
Una altra moció de VeC va quedar sobre la taula, pendent d’una comissió de portaveus. Concretament demanava la publicació del llistat de deutors de més de 10.000€ de l’ajuntament. Davant l’informe d’intervenció indicant la manca de cobertura legal es va posposar el seu debat. Tot i això la lectura de la moció va posar de relleu que en aquests moments l’ajuntament té uns impagats de 6’4M€.
Finalment es va presentar una moció d’urgència per part de la CUP demanant el suport a les independentistes acusades per haver cremat fotos del rei, i que demanava també la dimissió del conseller de l’Interior. Davant la negativa de la CUP de variar el redactat la moció no va prosperar. Hi van votar a favor els ponents, es va abstenir VeC i en contra CiU, PSC, ERC i el PP.