
Els treballs arqueològics de la batalla d’Ordal de 1813 van per bon camí
Amb l’objectiu de reconstruir aquest escenari de la guerra del francès, Subirats va iniciar fa dos anys una prospecció arqueològica.
La nit del 13 de setembre del 1813, als afores d’Ordal, les tropes napoleòniques van sorprendre l’exèrcit peninsular. A l’emboscada va precedir-la una cruenta batalla, que va saldar-se amb victòria francesa.
La batalla d’Ordal va ser la darrera victòria napoleònica a la península Ibèrica. Un fet important, succeït on actualment es troba la Creu d’Ordal i un monument d’homenatge, però desconegut per molts.
Per posar llum a la foscor, el CESUB i l’Ajuntament de Subirats van posar en marxa l’any 2023 una prospecció arqueològica de tipus metàl·lica, a càrrec de Pablo Carrasco Gómez, doctorant en arqueologia per la UB, on desenvolupa una tesi sobre els escenaris de les guerres napoleòniques al nord peninsular.
La primera part del projecte va ser investigar el context històric de la batalla. Aquest es situa durant els últims anys de la guerra del francès. En aquell temps, les tropes espanyoles i angleses pressionaven Barcelona, controlada pels francesos, des de l’Alt Penedès. Davant aquesta situació, l’exèrcit napoleònic va decidir emboscar-los.
Fotografia: Pablo Carrasco Gómez
S’han trobat objectes com bales i parts de la indumentària dels soldats
El triomf va ser francès i, durant més de 200 anys, part de les restes de la batalla va quedar-se allà. És per això, que durant aquests dos anys, Carrasco ha pogut trobar diferents objectes del conflicte. Entre ells: bales, parts d’armes, sivelles, monedes i parts de l’indumentària dels exèrcits.
La localització dels objectes també ha permès a Carrasco entendre com es va desenvolupar la batalla i quin tipus de tropes hi van participar.
Fotografies: Pablo Carrasco Gómez
S’espera que els resultats provisionals arribin el maig
L’objectiu és presentar els resultats provisionals del treball el mes de maig, en un acte a l’Ateneu Ordalenc. Des del CESUB esperen que el projecte permetí proporcionar noves informacions sobre la Guerra del Francès a Subirats. En especial, sobre l’impacte que el conflicte va causar al territori. No sols en l’àmbit municipal, sinó també comarcal.
Una fossa comú, amb cadàvers?
D’altra banda, una de les grans incògnites de la batalla d’Ordal és on es troben els cadàvers. En aquest sentit, Carrasco pretén iniciar la cerca de possibles fosses comunes, prop de l’escenari de la batalla.
Fonts escrites asseguren que hi va haver centenars de baixes. Precisament van ser els mateixos veïns els que van enterrar els soldats morts en aquestes hipotètiques fosses.
Fotografies: Pablo Carrasco Gómez i Jaume Rovira (CESUB)