Dissabte, 29 de març de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’escola rural reivindica el seu model mentre afronta un futur incert per la baixa natalitat

Aquesta setmana han tingut lloc a diversos punts de la Vegueria Penedès les 28enes Jornades Interuniversitàries d’Escola Rural.

La inauguració de les jornades, adreçades a alumnat dels Graus d’Educació Infantil i Primària, ha tingut lloc aquest dimecres al matí a l’Auditori del Vinseum, a càrrec de la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Gemma Romeu, i la vilafranquina Laura Domingo, representant del Grup Interuniversitari d’Escola Rural (GIER).

Domingo, professora de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i directora de la Càtedra de Món Rural, explica que l’objectiu de les jornades és que les futures mestres coneguin més a fons l’escola rural.

L’Estel de Bonastre i Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal

La inauguració de les jornades ha comptat amb una conversa entre els mestres Sergio Cortijo, director de la Zona Escolar Rural (ZER) Els Ceps i de l’escola L’Estel de Bonastre, i Àngels Calvo, directora de l’escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal. Tots dos han compartit amb el públic les seves experiències i reflexions al voltant de l’escola rural. Cortijo explica, per exemple, que els mestres han d’assumir molts rols diferents en l’àmbit rural.

El director de l’escola de Bonastre, amb 47 alumnes i llar d’infants integrada, també constata les dificultats per fer arribar recursos a les escoles rurals; i parla del «futur incert» al qual es veuen abocats aquest tipus de centres educatius davant la baixada de la natalitat i altres problemes com la falta d’habitatge i serveis als pobles.

També Àngels Calvo veu el futur amb incertesa. Amb una llarga trajectòria vinculada a l’escola rural, de la qual en va ser alumna, mare de quatre criatures, mestra i, ara, directora, Calvo reivindica l’aprenentatge en comunitat i qüestiona la separació per any de naixement.

L’essència de l’escola rural també es pot aplicar a escoles grans

Precisament l’escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal és una de les que han pogut vistar i conèixer més en profunditat les estudiants que han participat a les jornades. La Judith, l’Andrea i la Nur són alumnes del Grau en Educació Primària a Blanquerna – Universitat Ramon Llull.

L’escola Sant Jordi té actualment 107 alumnes i 16 mestres. En haver crescut tant, ja no forma part de la Zona Escolar Rural (ZER) Subirats. Però manté l’essència d’escola rural i aprofita el seu entorn privilegiat per fomentar la curiositat, l’aprenentatge i la creativitat.
Anna Beltran és tutora de primària.

Algunes de les alumnes de l’escola ens expliquen com s’organitzen en el seu dia a dia.

Les escoles rurals han de complir alguns trets diferencials respecte l’escola «ordinària» per a ser considerades així, com el funcionament en aules multigrau. Des del Secretariat d’Escola Rural parlen de les tres «p»: petita, de poble i pública.

Com en qualsevol centre educatiu, els canvis demogràfics i socials es veuen reflectits a les aules. En aquest sentit, Laura Domingo reivindica la importància de mantenir el llegat i la manera de fer de l’escola rural.

A l’Alt Penedès hi ha tres Zones Escolars Rurals (ZER): Cep de sis, amb les escoles de Santa Fe i Puigdàlber, Serra d’Ancosa, amb les de Cabrera d’Anoia, La Llacuna i Olesa de Bonesvalls, i Subirats, amb les escoles d’Ordal i Lavern.

Des del Secretariat d’Escola Rural de Catalunya defineixen el model pedagògic de l’escola rural com «un model de viure i aprendre d’una manera senzilla, fàcil i agradable» i recorden que són aspectes «que ens aniria molt bé incorporar» en el nostre dia a dia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: