El mercat de segona mà de la Girada i la fira VilaVinil mostren l’auge de la reutilització
A banda de poder comprar roba i complements de segona mà a botigues i parades, també creixen les aplicacions de revenda
Aquest diumenge es va dur a terme a la rambla de la Girada un nou mercat de segona mà, organitzat per l’associació de veïns i veïnes del barri i que mostra la creixent tendència a comprar sobretot roba i complements que ja han estat prèviament utilitzats.
L’entitat sense ànim de lucre Humana Fundación Pueblo para Pueblo va tancar el 2023 amb unes vendes de 3 milions de peces de roba, un 13% més que durant l’exercici anterior. Aquests números ratifiquen l’auge del sector de la moda reutilitzada que, segons l’entitat, és degut a l’augment de la demanda, la major consciència ambiental dels consumidors, el descobriment de noves experiències de compra i els preus assequibles.
Una mostra d’aquest increment de compra de roba de segona mà es pot trobar a la Girada, on aquest diumenge es va dur a terme una nova edició del seu mercat de segona mà. Francisco Medina és el president de l’associació de veïns i veïnes del barri, impulsora del mercat.
Una de les paradistes era Carolina Riza, que venia bijuteria i Arnau Julvé tenia una parada on venia objectes de tota mena.
Marta Zeis era el primer cop que muntava una parada al mercat de segona mà de Girada i es va quedar sorpresa de la gent que hi havia.
També van muntar parada Joan Torrent i Regina Trivissona, que recaptaven fons perquè la seva església pogués enviar diners a Ucraïna.
A banda del mercat de la Girada, abans, dissabte a la tarda, també es va celebrar una nova edició de la fira VilaVinil, on també es venien altres objectes de segona mà com ara monedes o joguines retro.
Segons l’entitat Humana, actualment la roba de segona mà es posiciona com a primera opció per un nombre creixent de consumidors, que respon a una societat més conscienciada en qüestions ambientals i de sostenibilitat. En el mateix sentit s’expressa Ariadna Massana, que és dissenyadora i propietària de la firma Alsedà.
Per Ariadna Massana comprar de segona mà també dona l’oportunitat de trobar peces que son joies i que d’una altra manera quedarien amagades en un armari. Massana destaca també la multitud d’opcions que hi ha a Vilafranca per comprar roba utilitzada en bon estat.
La reutilització de roba és, doncs, fonamental per reduir el consum tèxtil i promoure un model més sostenible amb menor impacte ambiental i climàtic. Actualment, cada català genera 22 kg de residus tèxtils en un any, dels quals només un 12% es recullen selectivament, segons l’Agència de Residus de Catalunya.
A banda de poder comprar roba i complements de segona mà a botigues i parades, també creixen les aplicacions de revenda com ara Vinted o Wallapop. Així doncs, sigui de forma presencial o per internet sembla que aquest consum cada cop més responsable ha arribat per quedar-se.