Malestar entre els veterinaris per la nova llei que els prohibeix dispensar medicaments
Els veterinaris estan en peu de guerra pel nou decret que regula la seva activitat i que restringeix la venda de medicaments per a animals a les farmàcies.
Una llei que, diuen, s’ha fet sense tenir en compte la seva opinió ni tampoc la seva experiència.
El reial decret 666/2023, aprovat pel govern espanyol aquest inici d’any per regular l’ús d’antibiòtics en veterinària, ha generat un gran malestar entre els professionals del sector.
L’objectiu és reduir les resistències als antibiòtics en humans i en animals però des del sector lamenten tant la manera de fer-lo com els seus resultats. Paco Blanca és el gerent de la clínica Viladevet.
La normativa a més restringeix la venda de medicaments exclusivament a les farmàcies, eliminant la possibilitat que els veterinaris puguin dispensar dosis ajustades a la consulta.
La mida dels animals, doncs, varia enormement, i la nova llei obliga a comprar formats estàndard que no sempre s’adapten a les seves necessitats.
A més, la normativa impedeix als veterinaris receptar medicaments genèrics si existeix una formulació específica, fet que encareix encara més els tractaments. Blanca comenta que sovint els propietaris de petits animals es troben que a les farmàcies no tenen els medicaments.
Per la seva banda, des de les farmàcies, expliquen que la normativa s’ha posat en marxa per equiparar-se amb Europa. Laura Rey és titular de la farmàcia Laura Rey de Vilafranca
Quan un client arriba amb una recepta veterinària, han d’entrar totes les dades del veterinari i de l’animal i, a partir d’aquí, comprovar si tenen el medicament en estoc o l’han de demanar. Un estoc que reconeixen que, de moment, no és prou ampli i han d’anar actualitzant.
Segons Laura Rey el preu dels medicaments no s’incrementa respecte a si els venguessin els veterinaris.
Finalment un altre motiu que fa que els veterinaris protestin és l’IVA que s’ha d’aplicar als seus serveis. L’any 2012 el govern els va augmentar l’IVA del 8% al 21%. Des d’aleshores, el sector reclama que aquesta mesura es reverteixi per equiparar-los amb la resta de serveis sanitaris, que gaudeixen d’un IVA reduït o estan exempts.
Els veterinaris lamenten que tenir un veterinari sigui un luxe i demanen coherència ja que durant la pandèmia se’ls va demanar material sanitari, reconeixent aleshores que eren sanitaris, però per la reducció de l’IVA no ho son.