Dijous, 6 de febrer de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Llum verda per presentar el projecte definitiu de l’Agroparc, sota la mirada de l’oposició

Llum verda per presentar el projecte definitiu de l’Agroparc, sota la mirada de l’oposició

El passat mes, el Ple de Gelida va aprovar definitivament els últims documents urbanístics per iniciar les obres de l’Agroparc, però amb dues demandes actives.

L’empresa Ametller ja té llum verda per presentar el projecte definitiu de l’Agroparc. L’aprovació definitiva del projecte urbanístic al Ple de Gelida, la ratificació d’aquest a la Junta de Govern i la desestimació d’al·legacions ho han permès. Ara caldrà seguir les diferents tramitacions administratives i urbanístiques per iniciar les obres. L’empresa preveu començar-les abans de l’estiu. És tracta d’una inversió de 180 milions d’euros, que transformarà 258 hectàrees, generant un gran impacte laboral i econòmic.

 

Un projecte sostenible i circular

L’Agroparc Ametller integrarà agricultura, ramaderia, agroindústria i generació d’energia renovable en un únic espai. El que es vol és assolir un model de producció agroalimentària sostenible i circular. Sobretot, pel que fa a la regeneració d’aigua. Aquesta arribarà primer de la xarxa Ter-Llobregat i de la depuradora de Gelida, gràcies a un acord estipulat al conveni aprovat el passat ple.

 

La conexió amb la depuradora i l’àliga cuabarrada centren el debat

Sobre la qüestió de l’aigua, l’empresa ha trobat oposició. Segons la plataforma Stop Agroparc, la canalització d’aigua de la depuradora al polígon, estipulada al conveni, no consta en la darrera modificació del POUM. El passat estiu, la plataforma va denunciar possibles tractes de favor del consistori a l’empresa.

El Grup Ametller, però, assegura que la connexió de l’aigua de la depuradora encara no s’ha autoritzat i qui ho ha de fer és l’ACA, no l’Ajuntament. L’empresa a més s’ocuparia del transport i tractament d’aquesta aigua. Ho ratifica l’alcalde de Gelida, Lluís Valls.

Segons Stop Agroparc, el nou complex s’ha volgut fer de pressa. Això, assegura, pot provocar problemes mediambientals, com la desaparició de tres connectors ecològics, que alhora serveixen de zona de caça de l’àliga cuabarrada, en perill d’extinció. Ara, moltes vinyes dins els terrenys del futur Agroparc, ja han desaparegut. Segons Noemí Vilaseca, membre del col·lectiu, el projecte també portarà problemes de mobilitat.

Pel que fa a l’àguila, Vilaseca explica que l’empresa té la intenció d’entrar presumptament ja a les zones on habita l’au, alhora que es busca una nova on desplaçar-la. Una opció és Sant Llorenç d’Hortons, però el seu ajuntament s’ha oposat i ha interposat també una demanda. En aquest sentit, Stop Agroparc veu complicat que es desplaci l’àliga en tan poc temps. Parlen d’un possible delicte ambiental.

La versió de l’empresa és que ja s’està treballant en aquesta qüestió. Segons Josep Ametller, cofundador i conseller delegat, la zona de l’àliga està situada al terreny dels futurs hivernacles, no a tot el polígon.

Amb tot, el complex aspira a ser un punt de trobada d’innovació de l’agricultura. A més de ser un centre de formació i recerca per formar tècnics agrícoles amb convenis universitaris. Mentre avança el projecte urbanístic i administratiu del complex, StopAgroparc i l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons tenen, això sí, dues demandes actives.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: