Comencen les formacions de Més Digitals amb la voluntat de combatre la bretxa digital
En una societat cada cop més dependent de la tecnologia, l’exclusió digital suposa un greu problema per a diferents col·lectius.
Més Digitals és un programa per formar la ciutadania i acompanyar-la en l’ús segur i responsable d’Internet i dels dispositius mòbils. L’objectiu és combatre l’exclusió digital entre persones de diferents perfils que es troben en aquesta situació.
Més Digitals té l’objectiu de formar 90.000 persones en risc d’exclusió digital d’arreu de Catalunya. Fundesplai serà l’entitat encarregada de formar-ne prop de 10.000 a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat. La responsable del desplegament de Més Digitals al Penedès, Laia Girós, explicava les característiques de la formació, que té una durada de 15 hores i compta amb tres opcions diferents adequades a tots els nivells.
Més Digitals prioritza la participació de les persones majors de 60 anys, persones en situació d’atur, membres de famílies amb fills en edat escolar que es trobin en risc d’exclusió, persones amb diversitat funcional i persones residents en centres penitenciaris.
Tot i que el col·lectiu de la gent gran és el més nombrós, no es volen oblidar d’altres col·lectius que també pateixen la bretxa digital. De fet, la formació està plantejada perquè tothom, sigui quin sigui el seu nivell, pugui aprendre coses noves.
Més Digitals compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i la Fundació Pinnae en el seu desplegament al Penedès. Des de l’Ajuntament, el regidor de Drets Socials i Gent Gran, Ramon Zaballa, explica que ja fa anys, sobretot des de la pandèmia de Covid, que s’està treballant en l’alfabetització digital de les persones grans de la ciutat. Més Digitals representa un pas més en aquest sentit i suma altres perfils.
També des de la Fundació Pinnae, el seu director, Joan Melero, valora positivament el programa com a eina per combatre la desigualtat.
Col·lectius de diferents perfils
Els dimarts i els divendres al matí, un grup d’usuaris de Mas Albornà es troben a l’aula que ha habilitat la Fundació Pinnae al carrer de la Parellada per fer la seva formació.
Júlia Berezo és la directora tècnica del servei ocupacional de Mas Albornà.
En la sessió de dimarts van conèixer més a fons els seus dispositius mòbils a través d’un scape-room digital. L’Anna i la Laura i la Roser i el José Antonio valoraven la formació.
Aquest dilluns, d’altra banda, tenia lloc la primera formació al Casal de la Gent Gran del Tívoli. Pilar Vidal és la docent d’aquest primer grup i explica que planteja la formació basant-se en les necessitats de les persones que el conformen.
La Prudencia Josefa és una de les persones que s’està formant en aquest grup.
Els participants obtindran certificats acreditatius de l’aprofitament dels cursos. La formació s’anirà fent durant 18 mesos, de manera que, a mesura que els grups concloguin el seu curs, se n’obriran de nous.
Sobre Més Digitals
Per participar-hi cal trucar al 012, consultar el web del programa Més Digitals o dirigir-se presencialment als casals de gent gran del Tívoli i l’Espirall i a la Fundació Pinnae.
Més Digitals forma part del Pla de Xoc contra la bretxa digital a Catalunya i està impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU.