Vilafranca recupera activitats de memòria històrica davant l’auge de l’extrema dreta
Aquest dilluns es commemoraven els 80 anys de l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz, una gran fàbrica d’extermini nazi.
Per recordar-ho a Vilafranca es van dur a terme dos actes davant del monòlit que es troba al Parc de la Pau, del barri de la Girada, on hi figuren els noms dels penedesencs que van perdre la vida en els camps de concentració. Al matí, amb el suport institucional de l’Ajuntament, l’Institut Eugeni d’Ors, feia un acte d’homenatge, amb la lectura de textos i dipositant clavells vermells al peu del monòlit. Un treball de conscienciació que fa anys que es du a terme al centre.
L’acte comptava també amb un parlament per part de la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, conscient que cal adreçar missatges en aquest sentit als més joves.
L’objectiu de l’ajuntament i de l’institut és traslladar la proposta de repetir un acte com aquest, un com l’any, amb la participació de tots a la resta de centres de secundària de la vila.
A l’Eugeni d’Ors fa anys que es treballa la recuperació de la memòria històrica, tot i que algunes activitats van quedar aturades després de la pandèmia de la Covid. Ara alumnes de quart d’ESO i de batxillerat tornen a recuperar-les.
En el mateix indret aquest dilluns a la tarda la secció local d’ERC organitzava també un acte commemoratiu. Es plantaven flors, es dipositava una espelma, es recitava un poema recordant l’exili i la presidenta local, Glòria Rossell llegia un manifest. Fa més de vuitanta anys del terror del feixisme i l’augment actual de l’extrema dreta arreu fa necessari recordar el que va passar perquè no torni a succeir.
D’altra banda aquest mateix dilluns la Comissió per a la Memòria de Vilafranca ha anunciat un proper acte, que tindrà lloc aquest diumenge vinent. La Comissió s’ha reactivat també després de l’aturada provocada per la Covid i ja va organitzar una primera activitat a finals de l’any passat amb la presentació del llibre Avi et trauré d’aquí, de Joan Pinyol.
Un proper objectiu passa per recuperar persones que la transició va deixar en l’oblit.
La Comissió organitza una ruta guiada pel cementiri de Vilafranca per reivindicar i difondre la figura de vuit personatges, en una activitat titulada ‘El cementiri com espai de memòria’.
La visita tindrà lloc el diumenge a les 11 del matí i no cal reserva prèvia.
A Vilafranca en els darrers anys s’ha dut a terme diverses accions per reivindicar la memòria històrica. Salvador Campamà destaca que un element essencial va ser el projecte Tos els noms, impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs.
Un Institut d’Estudis Penedesencs que continua treballant en aquest sentit i que ben aviat presentarà també un llibre en aquesta mateixa línia.
El volum es titula ‘Del Penedès als camps d’extermini nazis’.
Arnabat assenyala que amb la pèrdua dels supervivents es fa més difícil rebatre als negacionistes, i considera que ha de ser l’acció cultural, amb cinema o literatura, les que han de contribuir a donar arguments.
La presentació del llibre tindrà lloc el dimecres 12 de febrer a les set de la tarda a l’auditori del Vinseum.
Així, doncs, l’increment de l’extrema dreta a nivell mundial ha fet revifar la recuperació de la memòria històrica amb diferents activitats a Vilafranca.