Diumenge, 5 de gener de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Reduir la temporalitat i l’atracció d’indústria, principals reptes socioeconòmics del Penedès

Sindicats i patronal fan balanç del 2024, un any millor que l’anterior pel que fa a l’ocupació i l’economia.

Per Comissions Obreres, el 2024 ha estat un any moderadament positiu. Segons les últimes dades, l’Alt Penedès tanca amb una reducció lleu d’aturats respecte a l’any anterior. Això suposa una taxa de desocupació del 8,6%. L’any 2023, aquesta era superior al 9%. Per sectors, l’agricultura és el que més aturats registra aquest 2024, mentre que la construcció veu reduïda aquesta dada en un -5,14%.

Una altra dada rellevant és l’augment dels contractes indefinits en un 2,33%, tot i que la temporalitat continua sent alta. Segons CCOO, avui dia existeix encara un ús abusiu dels contractes temporals. Ho explica Bernat Garcia, membre de la comissió executiva de CCOO de l’Alt Penedès, Garraf, Anoia i Baix Llobregat.

El sindicat també assegura que encara existeixen problemes estructurals com la bretxa de gènere en la contractació. Aquest any més de la meitat dels aturats eren dones.

Pel que fa a les actuacions sindicals, el 2024 ha estat un any moderadament tranquil. Tot i això, a la comarca s’han viscut i continuen havent-hi conflictes laborals. Algun exemple és l’intent d’ERTO de Freixenet per força major durant l’abril. El maig, els sindicats van arribar a un acord per modificar les condicions d’aquest. També cal destacar el conflicte més recent. El dels treballadors de l’empresa logística alimentària Disfrimur, a Sant Sadurní, davant l’incompliment del conveni del sector, el qual comporta acomiadaments i reducció de salaris. A mitjans de desembre va arribar-se a un acord de millora d’acomiadaments i revisió del conveni, però sense un veredicte final. Altres casos actius avui dia són els problemes de sobrecàrrega dels treballadors i treballadores del Ricard Fortuny.

De cara al 2025, el sindicat també treballa a nivell nacional per la reducció de la jornada laboral i l’arribada de l’Estatut del Becari. Pel que fa al Penedès, els reptes futurs passen per aspectes com la formació de treballadors qualificats, l’adaptació al canvi climàtica, però sobretot, per la millora de la mobilitat. CCOO defensa la millora de la infraestructura i les connexions de la vegueria, i en especial, la de l’R4.

 

Valoració foça positiva de la patronal penedesenca

Sobre els negocis i l’economia, des de la Federació Empresarial del Gran Penedès fan una valoració força positiva. Segons el director general de la patronal penedesenca, Joan Manel Montfort, el 2024 ha estat un any bo, en general. L’economia ha crescut. Això sí, menys que la resta de Catalunya. Tot i això, des de la FEGP es parla d’optimisme per part de les empreses establertes al territori.

Enguany, al Penedès també han arribat noves empreses, algunes estrangeres. Aquestes han servit, en certa manera, per suplir l’activitat econòmica d’altres empreses que han marxat, com per exemple la Bosch de Castellet i la Gornal.

Les empreses del sector industrial són les que més interessen a la Federació i el Penedès. El terreny, per exemple, pot ser un element atractiu per l’arribada d’aquestes. Tot i això, actualment existeixen moltes mancances que fan complicada la inversió. La falta de mà d’obra qualificada i la mobilitat són les principals.

Tot i això, la FEGP vol que la tònica econòmica i ocupacional del 2024 sigui la mateixa de cara al 2025.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: