Nou Verd demostra que l’equilibri entre integració laboral i competitivitat és possible
Nascuda l’any 1994 per iniciativa d’un grup de persones amb trastorn de salut mental, la cooperativa Nou Verd és tot un referent.
Actualment, Entrem, el grup cooperatiu d’inserció laboral del qual formen part Nou Verd i Nou Set, ocupa unes 300 persones.
Amb una jornada oberta a tothom, aquest dissabte tenia lloc al parc del Tívoli la celebració del 30è aniversari de la cooperativa Nou Verd i el primer aniversari de SIS Caprabo, projectes que engloba el grup cooperatiu d’inserció laboral Entrem.
Nou Verd va ser l’origen de tot quan, l’any 1994, un grup de persones que s’havia format en un curs de jardineria organitzat per l’Ajuntament de Vilafranca van fundar la primera cooperativa catalana impulsada íntegrament per persones amb trastorn de salut mental. Més endavant va néixer Nou Set, que inseria laboralment persones en risc d’exclusió en tasques de consergeria i neteja. Ja l’any 2000 es va crear l’associació Entrem-hi, de la qual són sòcies les cooperatives Nou Verd i Nou Set, per desenvolupar activitats econòmiques i projectes sociolaborals que permeten millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat social, en el marc d’un procés d’acompanyament professional i en xarxa amb altres agents. A finals de l’any 2020 les assemblees de les dues cooperatives van votar transformar l’associació Entrem-hi en una cooperativa de segon grau sota el nom Entrem.
Actualment són referent al territori i ocupen unes 300 persones, com destaca el president de Nou Verd Jaume Grau.
Un dels darrers projectes que ha tirat endavant el grup Entrem ha estat el projecte SIS Caprabo, amb un supermercat i una cafeteria que estan en marxa des de fa un any al carrer Bisbe Morgades.
El director general d’Entrem, Oriol Gaspa, destaca que en els darrers anys 1.200 persones han tingut feina gràcies a les cooperatives del grup. De cara al futur, Gaspa espera poder seguir treballant en aquesta línia i estendre’s al Garraf i a l’Anoia.
Tot i que els inicis no van ser fàcils, el projecte SIS Caprabo, impulsat, a banda de per Entrem, per les entitats vinculades a l’economia social i solidària Bildi Grafiks, Tàndem Social, Grup Alba i Moltacte, s’ha anat consolidant.
Judit Ràfols és la cap de serveis del projecte.
Aquest nou model de franquícia social, en aliança amb Caprabo, és molt més que un supermercat. I el balanç que en fan les persones responsables és del tot positiu.
L’acte de dissabte va comptar amb la presència del primer president de Nou Verd, Pere Bartolí. També va intervenir l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, qui destacava que experiències com la de Nou Verd demostren que és possible trobar l’equilibri entre la integració laboral de persones que, per diferents motius, tenen difícil l’accés a una feina i la competitivitat dels serveis que s’ofereixen.
L’esdeveniment del dissabte va ser concebut com una festa però també com una oportunitat per «reforçar vincles i continuar treballant per un futur més inclusiu i sostenible».
La jornada de celebració dels aniversaris va comptar amb tallers, actuacions, espais infantils, música en directe i un dinar popular.