Dimecres, 23 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
L’exposició ‘Pastors i ramats’ posa en valor l’ofici ramader a través de la imatge i el so

L’exposició ‘Pastors i ramats’ posa en valor l’ofici ramader a través de la imatge i el so

El projecte elaborat per Xavier Bayer i Pep Puig combina audiovisuals i il·lustracions per explorar l’ofici de pastor i la seva importància pel territori.

Des del passat 11 d’octubre, la Capella de Sant Joan acull l’exposició «Pastors i ramats. Un món que se’n va». Un projecte audiovisual que ofereix de forma documental les experiències de pastors i pastores que practiquen la ramaderia extensiva a Catalunya.

Xavier Bayer i Pep Puig, amb el suport de l’associació del Camí Ramader de Marina, són els autors d’una exposició amb més de 50 hores de converses. El projecte pretén ressaltar la importància de preservar la ramaderia i el seu valor ancestral. Un ofici, que malauradament va perdent-se.

L’exposició inclou 11 audiovisuals, destacant un vídeo central que presenta el passat ramader i la complexitat dels ramats, amb sons naturals de fons. Els altres 10 vídeos es poden veure en monitors i escolar amb auriculars. En ells diversos pastors reflexionen sobre la seva feina. La durada aproximada de cada audiovisual és d’entre 6 i 8 minuts. A més, unes 16 il·lustracions mostren herbes apreciades pel ramat, subratllant la constant cerca d’aliment. Un fet destacat de l’exposició és que tota la superfície està recoberta de palla.

En total, l’exposició presenta una selecció de quinze reflexions de pastors. Una és la del Pep Divins, nascut l’any 1951 a la localitat de la Llobera, al Solsonès. Per ell, preservar la ramaderia és una responsabilitat.

L’exposició «Pastors i ramats. Un món que se’n va» es podrà visitar fins al pròxim diumenge 10 de novembre a la capella de Sant Joan. L’horari de visita lliure és de dimecres a divendres de 17 a 20h. Els caps de setmana estarà oberta els dissabtes, de 18 a 20h, i els diumenges, de 12 a 14h i de 18 a 20h.

A banda, també s’han elaborat una sèrie de xerrades vinculades a l’exposició. Aquestes tindran lloc cada dimarts a les 19h fins al 12 de novembre al Vinseum i comptaran amb la presència de pastors i pastores del país.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: