Diumenge, 27 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La construcció aplica la nova ordenança d’estalvi d’aigua demanant una regulació més àmplia

El sector s’ha de basar en les ordenances municipals ja que no hi ha cap normativa de aire autonòmic i estatal

A Vilafranca els edificis en construcció hauran de seguir a partir d’ara una normativa més estricta a l’instal·lar sistemes d’estalvi d’aigua. I és que ha entrat en vigor la nova ordenança municipal per promoure l’ús racional de l’aigua que afectarà sobretot a noves construccions i també rehabilitacions integrals.

El consum domèstic d’aigua a Vilafranca representa gairebé el 70% del consum total. D’aquest, es calcula que entre el 30 i el 40% es fa servir per a la descàrrega dels vàters, fet que representa un gran potencial d’estalvi si en lloc d’aigua potable es fan servir aigües grises o de pluja per aquest ús.

Per aquest motiu l’Ajuntament va aprovar una ordenança que vol ser més estricta en aquest sentit, un text que s’ha presentat aquesta setmana al sector de la construcció en una jornada duta a terme a la seu de la Delegació Alt Penedès-Garraf del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona.

El text preveu mesures com ara que tots els edificis residencials hauran d’incorporar mecanismes d’estalvi d’aigua o que els edificis amb espais no edificats de més de 200m2 caldrà que tinguin dipòsits de recollida d’aigües pluvials.

La mesura també regula l’extinció dels aforaments en un termini de 5 anys. La delegada de l’Alt Penedès i Garraf del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, Meritxell Bosch, apunta que és molt important que el sector tingui una normativa reguladora, però considera vital que hi hagi una legislació d’abast més ampli i que els professionals no hagin de mirar cada ordenança municipal.

També demana una llei marc Albert Soriano, cap de la Comissió d’Aigua de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya( FEGICAT), que reconeix que molts professionals tiren de picaresca per construir més en poblacions on no hi hagi limitacions. Preguntats per si això pot fer pujar el preu dels pisos, Soriano no creu que hagi d’afectar massa

Meritxell Bosch, però, creu que sí que pujaran els preus, tot i que està d’acord que és molt ràpid d’amortitzar

La jornada va comptar amb la presència del regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament, Miquel Medialdea, que posava en valor el treball en xarxa amb professionals per tirar endavant l’ordenança

Per a la redacció de l’ordenança, s’ha partit també de l’experiència d’altres ajuntaments que han regulat en aquesta línia,.

L’ordenança ja és efectiva, doncs, i d’immediat compliment per a noves construccions i rehabilitacions però dona dos anys de marge per adaptar-se a les activitats que ja es realitzen com ara les empreses de neteja de vehicles.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: