Diumenge, 27 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC Vilafranca demana al govern que faci front a la pujada de la taxa de la brossa

ERC ha donat a conèixer la seva proposta d’ordenances remarcant que creuen que haurien de ser més ambicioses socialment i apostar per la tarificació social arreu, a banda de millorar el comerç

ERC ha donat a conèixer la seva proposta d’ordenances per Vilafranca, que es van aprovar de forma inicial la setmana passada, anunciant que presentarà al·legacions i remarcant que creuen que haurien de ser més ambicioses socialment i apostar per la tarificació social arreu, a banda de millorar el comerç i que facin front a la pujada de les escombraries. En aquest sentit el portaveu republicà, Pere Sàbat, explica que la normativa europea diu que el 2025 el cost de la recollida d’escombraries s’ha de poder cobrir al 100% amb la taxa de cada ajuntament. Per això assegura que molts municipis han anat incrementant de forma progressiva la taxa, per no apujar-la de cop, cosa que lamenten que pot passar a Vilafranca.

Així els republicans presenten una al·legació per tal de fer més justa la taxa d’escombraries i que es basa en combinar el nombre de persones que estan empadronades a un habitatge i els metres quadrats d’aquest habitatge.Aquesta proposta també va acompanyada de bonificacions per casos de vulnerabilitat, per tal d’aconseguir un resultat el més just possible.

A més els republicans proposen modificar l’ordenança de civisme per tal que les sancions per no reciclar o reciclar malament siguin exemplars, per conscienciar que és una importància central pel futur de la vila, tant mediambientalment com econòmicament.

Preus públics amb tarifació social i municipalització

Un altre dels punts claus de la proposta, és que els preus públics s’aprovin per ple municipal i que incorporin la tarifació social per la gent de Vilafranca, tal i com s’ha començat a fer amb l’Escola de Música municipal. En aquest apartat hi hauria tot el que penja de l’Institut Municipal de Formació així com el Complex Aquàtic. Sobre el Complex Aquàtic el projecte que han presentat els republicans indica al govern que treballi una proposta de viabilitat per la gestió pública de l’equipament. Una reivindicació àmpliament compartida al ple i que els republicans volen posar sobre la taula.

Així mateix, i amb l’objectiu d’anar ampliant la gestió directa de diferents serveis, els republicans volen que en aquesta proposta sobre taxes, s’hi incorpori un projecte per fer possible la municipalització del servei de zona blava de la ciutat.

Millorar el comerç

Ple rere ple els republicans presenten propostes per enfortir el teixit comercial a la vila. En la proposta d’ordenances, també. En aquest sentit fan un pack de quatre iniciatives per ajudar a revitalitzar un sector clau per la vila i per la dinamització econòmica.

La primera d’elles és que es bonifiqui un 50% per un període de 2 anys la taxa de parades del mercat dels dissabtes a la zona de la Vall del Castell, Plaça de l’Oli i fins a plaça Jaume I, per poder dinamitzar una zona que actualment té molt poca presència al mercat, i així ajudar a completar l’itinerari del centre, una de les reivindicacions del sector comercial que ha reclamat insistentment que es duguin accions per completar el recorregut del mercat. Actualment a meitat de plaça Constitució ja escasegen les parades, un fet molt negatiu pel Mercat dels dissabtes.

La segona proposta es basa en fer que la taxa d’ocupació de la via pública per realitzar reformes en locals comercials tingui una bonificació del 50%. Aquest fet ajudaria a posar al dia diferents locals i fer possible que es posin al mercat per cercar obertures.

La següent proposta és introduir bonificacions per l’obertura de negocis d’especial interès [per exemple forns de pa i granges, peixateries, carnisseries, botigues de roba, òptiques i altres de primera necessitat] per l’eix carrer Espirall, Santa Magdalena i Sant Pere. Es considera que és un dels eixos importants de Vilafranca que cal dinamitzar i es proposa aquest pla pilot per estudiar ampliar-ho a tot Vilafranca.

I finalment la quarta fa referència a implementar bonificacions de l’impost d’obertura i obres en el tipus de negocis que realment interessen a Vilafranca i que figuren en el pla de locals buits.

Aquestes propostes per tant, estan encarades en facilitar l’obertura i consolidació de locals i negocis comercials a Vilafranca i a enfortir un sector cabdal per la vila.

Aposta per la deixalleria

L’últim bloc de propostes fa referència a la deixalleria. Molts ajuntaments tenen de forma molt ampliada les bonificacions d’ús per la deixalleria. Aquest 2024 ha estat el primer any que s’ha dut a terme una bonificació per ús de la deixalleria, i els republicans consideren que cal augmentar-la fins a arribar al 20%, per tal de potenciar-ne l’ús.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: