Diumenge, 27 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector de la salut mental demana més professionals per atendre els joves

El CCAP compta amb una assessoria en diferents instituts de la comarca, que cada cop té més consultes

Segons l’Organització Mundial de la Salut, entre el 10% i el 20% dels joves pateixen algun tipus de problema relacionat amb la salut mental, unes dades que s’han agreujat des de la pandèmia i amb els canvis relacionals que aquesta ha provocat .

El Consell Comarcal va organitzar la jornada ‘Si fos per mi, no estaria així’, per posar sobre la taula el benestar emocional de la gent jove i donar recursos a professionals, famílies i joves. L’acte es va organitzar a iniciativa de l’Assessoria Emocional d’Oïdes del Servei de Joventut, que apropa als joves d’entre els 12 i 29 anys un espai segur i confidencial on puguin expressar les seves emocions. És una assessoria descentralitzada en diferents instituts de l’Alt Penedès i també es fa al consell comarcal.

Enguany ja han atès una seixantena de joves, una xifra que va creix sobretot perquè no han de ser derivats per cap professional sanitari sinó que es poden acostar a l’assessoria de forma directa.

Davant l’increment de consultes, Sílvia Tutusaus considera imprescindible que el sector públic de la salut mental tingui més professionals

En la jornada hi va ser present Isaac Lloveras, psicòleg expert en política pública i director de programes de salut mental d’Aimentia, que també posa sobre la taula la manca de mitjans

Lloveras també destaca l’estigma que pateixen els diferents grups de població, cosa que fa que a vegades es tirin enrere a l’hora de demanar ajuda d’un professional

Preguntat si els joves tenen ara més problemes de salut mental o creixen les consultes perquè en parlen més obertament, els psicòleg afirma que sobretot és el context el que ha canviat.

L’acte també va comptar amb la presència d’Abril Rodríguez, una jove penedesenca que va patir depressió i que com no trobava informació a xarxes sobre la salut mental va decidir crear-ne ella per trencar estigmes. Rodríguez apunta també la necessitat que hi hagi més professionals a la sanitat pública per atendre tots els pacients amb problemes de salut mental

El sector alerta que una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, el 75% dels quals comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació es fa més patent que mai, amb un augment del 75% de la depressió i l’ansietat entre els adolescents.

Totes aquelles persones que vulguin contactar amb l’assessoria d’Oïdes del Consell Comarcal poden contactar per telèfon i whatsapp al 629 84 78 25 o enviar un correu electrònic a d-oides@ccapenedes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: