El sector cavista preveu una bona campanya de Nadal amb la vista posada en el futur de la vinya
Diversos elaboradors ja fan pronòstics de cara a Nadal, poc després d’acabar una verema que no ha aconseguit els resultats esperats tot i les pluges.
Després de dos anys de vendes favorables, amb record d’ampolles l’any 2023, el sector torna a encarar amb optimisme la campanya nadalenca.
La d’enguany ha estat una verema curta i complicada per l’Alt Penedès. A les conseqüències de la sequera, aquest any se li ha sumat l’aparició de míldiu i mosquit verd a les vinyes. Segons la DO Penedès, enguany la collita ha estat un 16% més baixa que la verema del 2023. Tot i això, des del sector del cava apunten que el gra de raïm ha estat de qualitat gràcies a les pluges.
A la recta final de la verema, diversos elaboradors de cava ja fan també pronòstics de cara a la important campanya de vendes de Nadal. Una bona notícia pel sector després d’anys complicats per la sequera. I és que el Nadal és una de les èpoques més bones pel sector, ja que el cava quasi mai pot faltar a una taula. És, sens dubte, un xut d’autoestima. Joaquim Tosas és el president de l’Associació d’Elaboradors del Cava (AECAVA).
Els elaboradors ja fan pronòstics per Nadal
El 2023, la DO Cava va tancar l’any amb xifres rècord en general, fregant els 252 milions d’ampolles (2,7 milions més que el 2022). El mercat interior va créixer un 4,02% en detriment del mercat exterior, que va decréixer un -0,25% degut a la inflació i la caiguda de vendes als Estats Units.
Un bon lloc per conèixer les primeres previsions nadalenques dels elaboradors ha estat el Cavatast, celebrat aquest passat cap de setmana a Sant Sadurní. La mostra ha tornat a posar el municipi en l’epicentre mundial de l’elaboració d’escumosos. En total hi han participat 25 cellers, exhibint els seus millors productes.
Un d’ells són les caves Pere Mata, situades a Sant Sadurní. Les seves previsions de cara a Nadal són bones. Una de les causes són les ganes que té la gent de consumir cava per aquestes festes tan marcades al calendari català.
El futur de la vinya passa per l’aigua
Un dels principals reptes que afronta el sector del cava és la capacitat de tenir matèria primera en forma de raïm. És per això que la continuïtat de les pluges l’any que ve serà vital per la supervivència de la vinya. Ho explica Joaquim Toses, president de la patronal del cava.
Segons Toses, no es tracta d’un problema referent a la demanada, sinó de l’oferta, provocat en major part per la sequera.
Davant la manca d’aigua, una de les possibles solucions que esmenta Toses és la nova Comunitat de Regants del Penedès. Una organització constituïda el passat setembre, que gestionarà aigua freàtica i regenerada per garantir el reg i la supervivència de les vinyes del Baix Penedès, Alt Penedès i Garraf davant el canvi climàtic.