Dijous, 17 d'octubre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Ajuntaments sense Policia Local demanen més patrulles de Mossos per combatre la inseguretat

Ajuntaments sense Policia Local demanen més patrulles de Mossos per combatre la inseguretat

La vegueria Penedès és l’única amb més Policia Local que Mossos d’Esquadra, un desequilibri d’efectius preocupant per comarques com l’Alt Penedès, on la majoria de municipis no tenen ni Policia Local.

Sobre aquest tema hem volgut parlar amb els alcaldes de Sant Quintí i Pontons, ja que la seguretat d’aquests dos municipis depèn dels Mossos. També hem conegut la tasca de la Guàrdia Municipal d’Olèrdola.

Dels 27 municipis que té l’Alt Penedès únicament 4 disposen d’una comissaria de Policia Local. Aquest són els de Vilafranca del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Gelida i Sant Sadurní d’Anoia. Pocs municipis i també pocs agents, ja que l’Alt Penedès és la comarca amb el nombre més petit d’agents de la vegueria, amb uns 113. La situació fa que la gran majoria d’Ajuntaments depenguin dels efectius de Mossos d’Esquadra. Segons el Departament d’Interior, avui dia el Penedès disposa de 597 efectius. És la tercera vegueria amb menys nombre d’agents. Segons diversos alcaldes de l’Alt Penedès, aquesta xifra és insuficient per una comarca que anualment registra 7.000 fets delinqüencials i 750 detencions segons el cos de Mossos.

Un dels consistoris que sol·licita més policia és el de Sant Quintí de Mediona. En els últims temps, el municipi afronta diversos casos de petita delinqüència. Vidres de cotxes trencats, retrovisors arrancats i robatoris de bicicletes són alguns dels exemples.

Per l’alcalde Bernat Catasús, aquests fets no és que generin un gran incivisme, però sí una sensació d’inseguretat que malmet la convivència dels veïns. És per això que Catasús demana augmentar la presència policial per fer el que ell anomena «activitat preventiva».

És per això que Bernat Catasús reclama que la Generalitat desplegui al territori les seves competències de seguretat ciutadana.

Segons l’alcalde, la manca de Mossos i patrulles és sempre una conversa latent entre els alcaldes de la comarca, independentment del seu color polític. L’any 2021 ja ho van deixar pal·les al Consell d’Alcaldes del mes de juliol. Durant aquella sessió els alcaldes d’Avinyonet, Font-Rubí, Pontons i la Granada van proposar la creació d’una Policia Local Mancomunada pels municipis de menys de 6.000 habitants. La proposta va quedar-se en una incògnita.

Ajuntaments com el de Pontons disposaven abans de la Guàrdia Civil de Torrelles de Foix. Amb la comissaria ja desapareguda, la seguretat del municipi depèn ara únicament dels Mossos. L’alcalde Josep Tutuasaus assegura sentir-se abandonat. És per això que reclama més patrulles per fer front la delinqüència i la inseguretat.

Tot i que 23 dels 27 municipis de l’Alt Penedès no tenen Policia Local, alguns sí que disposen de Guàrdia Municipal. Es tracta d’un seguit de cossos sense competències policials encarregats de la vigilància, la seguretat i el civisme dels municipis. Tot en col·laboració amb els cossos policials.

A la comarca són alguns els municipis que disposen d’aquest servei. Un d’ells és Olèrdola. Creat el 1995, el cos s’ocupa de dues grans àrees: la regulació del trànsit i la proximitat. En aquests trenta anys, el cap de la Guàrdia Municipal, Alfons Inglés, qualifica de molt bons els resultats del seu equip.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat d’Olèrdola, Jordi Pardo, posa en valor la Guàrdia Municipal i la seva tasca, també de reforç.

Segons Pardo, la seguretat del municipi passa per combatre les carreres al polígon de Sant Pere Molanta, les ocupacions i l’incivisme. Per fer front aquestes últimes qüestions, l’Ajuntament ja treballa per millorar l’enllumenat i en la implantació de lectors de matrícula en 12 punts estratègics del municipi.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: