Dijous, 19 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els veïns de Gelida exigeixen la reobertura del funicular abans del seu centenari

Només hi ha 6 funiculars a tota Catalunya i un d’ells el tenim a la nostra comarca, concretament a Gelida.

Fa gairebé 100 anys que es va inaugurar el funicular de Gelida. L’any 1924 aquest va néixer amb l’objectiu de connectar l’estació de tren i la zona industrial amb el poble. Per desgràcia, el funicular porta aturat des del maig de 2023 per culpa d’una avaria. Una circumstància que preocupa i molt els veïns.

L’any 2019, després de queixes constants del poble amb relació al seu incorrecte funcionament, la Generalitat va decidir renovar gran part del funicular, incloent-hi les vies i els vagons. Per desgràcia, el ‘Funi’, com alguns l’anomenen, no funciona des del maig de 2023 per culpa d’una avaria que dura fins avui dia. En aquest sentit, la gestió de tirar endavant la reparació recau sobre Ferrocarrils de Catalunya.

L’alcalde de Gelida, Lluís Valls, explica que des de l’Ajuntament resten a l’espera que Ferrocarrils de Catalunya faci un pas endavant.

En aquest sentit, Valls demana el suport i la voluntat de Ferrocarrils de resoldre aquesta situació.

Valls comenta que des del nou govern de l’Ajuntament ja han iniciat converses per esclarir la situació tècnica del funicular.

L’alcalde assegura que resten a l’espera d’aquest informe de Ferrocarrils, malgrat que els avenços de l’últim any han estat inexistents. Un escenari que mentrestant, té molt preocupats als veïns i veïnes de Gelida. Quim Martí, afirma que el funicular era importantíssim pel poble, en especial per la gent gran amb dificultats de mobilitat.

A banda de fer un servei vital per als habitants del poble, el funicular també amaga innombrables records i vivències per a tots.

Tot i que tots els veïns i veïnes de Gelida estan molt implicats en la reobertura del funicular, n’hi ha dos als quals encara els sabria més greu que aquest no es reobrís. Ells són en Rafel i l’Antonio, els nets del capatàs que va dirigir l’obra del funicular.

Un altre veí del poble, Josep Torné, ha anat més enllà i ha elaborat un informe on es contempla que reobrir el funicular és econòmicament factible. A més, considera que aquest mitjà de transport, és un reclam per a molta gent de fora.

El compromís de tot el poble de Gelida amb el ‘Funi’, és màxim. Per això Torné ha dedicat el seu temps en elaborar un informe sobre la viabilitat de la reobertura del Funicular.

Una de les possibilitats que s’havia contemplat era la d’obrir el Funicular com a museu turístic. Els veïns, però, hi estan totalment en contra. És per això que, a l’espera que les institucions aportin una solució, tots plegats han muntat una plataforma per salvar el ‘Funi’ que inclou recollida de firmes entre altres mesures.

El pròxim mes de novembre farà cent anys que Gelida va inaugurar el funicular i als veïns del poble els agradaria celebrar el centenari amb aquest en marxa. No obstant això, si la reobertura no avança i les institucions no fan un pas endavant, ho hauran de commemorar amb la cabina buida i el motor aturat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: