Dissabte, 28 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Garraf, l’Alt i Baix Penedès mantenen un creixement sostingut malgrat els reptes globals

De les tres comarques, l’Alt Penedès és la que ha tingut un creixement més moderat.

La Federació Empresarial del Gran Penedès ha presentat el seu 55è Informe de Conjuntura Econòmica corresponent al primer semestre de 2024, en el qual es destaca la capacitat de resistència i creixement moderat de les economies del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès, malgrat l’impacte global d’una inflació persistent, l’encariment del crèdit i les tensions geopolítiques. L’informe posa en relleu les principals activitats econòmiques que han contribuït a l’expansió de l’ocupació i la producció, així com aquelles que han suposat una frenada en el dinamisme econòmic d’aquestes comarques.

En l’àmbit internacional, la inflació i les tensions comercials han estat els principals reptes durant el primer semestre de 2024. El conflicte a Ucraïna, les tensions energètiques i les interrupcions en les cadenes de subministrament han augmentat els costos de producció i logística, impactant les economies avançades. Tot i això, la zona del Gran Penedès ha sabut mantenir un creixement moderat gràcies a sectors clau com el turisme, la indústria i la construcció.
De les tres comarques, l’Alt Penedès és la que ha tingut un creixement més moderat.
Al Baix Penedès ha estat del 2,9%, Al Garraf del 2,4%, i a l’Alt Penedès de l’1,7%. La comarca ha vist els serveis empresarials i immobiliaris liderar el creixement, contribuint 1,6 punts a l’augment de l’ocupació. Però la indústria ha patit una contracció del -0,6%, afectant el creixement general de la comarca.

L’Alt Penedès ha registrat un nou màxim històric d’ocupació durant el primer semestre de 2024, amb 43.990 llocs de treball, un increment interanual del 1,7%. Aquest creixement, encara que més moderat que el 3% registrat el 2023, reflecteix l’estabilització després d’anys de creixement sostingut.
El sector serveis ha estat el principal motor de creixement, amb un augment del 2,6% en llocs de treball, impulsat pels serveis empresarials, immobiliaris i el comerç.
Els centres de cotització han crescut un 1,6% durant el semestre, consolidant la recuperació del teixit empresarial després d’una lleugera caiguda el 2023. El treball assalariat ha assolit un nou màxim amb 36.240 llocs de treball, mentre que el treball autònom ha crescut un 0,8%, apropant-se als nivells de 2008.

L’atur ha disminuït un 2,4%, amb una taxa del 8,4% al segon trimestre de 2024, mentre la contractació indefinida ha guanyat pes, representant el 39,5% del total de contractes. També s’ha registrat una millora en la seguretat laboral, amb una reducció del 21,4% en els accidents laborals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: