Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Pugen els preus del raïm però el rendiment per hectàrea és inferior a l’esperat

Els sindicats agraris lamenten que la pujada de preus del raïm no compensa la pèrdua de producció en una verema que continua marcada per la sequera.

La verema continua amb intensitat al Penedès en aquesta darrera setmana del mes d’agost. Tot i que, en un principi, s’esperava una collita més gran que la de l’any passat perquè ha plogut més, la sequera és estructural i això repercuteix finalment en la producció.

Tot i que les pluges d’aquest any han permès que les vinyes que han resistit la sequera recuperessin la vegetació, no han estat suficients per augmentar la producció de raïm respecte a la campanya del 2023.
Jaume Domènech és el responsable de la vinya i del vi de JARC.

La verema tornarà a ser curta encara que es preveu una mica superior a la passada, que va estar greument condicionada per la sequera extrema i les altíssimes temperatures. A més, cal sumar els efectes que va tenir la pedregada de l’1 de juny on, segons els sindicat agrari JARC, es van poder perdre entre 12 i 14 milions de quilos.

També des de la Unió de Pagesos, el responsable del sector de la vinya i el vi, Josep Marrugat, parla d’uns rendiments baixos per hectàrea que rondarien els 4.000 quilos.

Un altre problema que s’han trobat darrerament els viticultors és que el procés de maduració ha estat més lent i el grau no acabava de pujar.

Pel que fa als preus, s’estan pagant entre 75 cèntims i 1 euro per quilo. Codorníu ja va anunciar que pagaria un «plus climàtic» i situava la mitjana als 80 cèntims. Freixenet ha fixat els preus de macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i pinot noir de guarda superior en entre 85 i 88 cèntims. Mentre que el macabeu, el xarel·lo i la parellada de guarda els paga en entre 75 i 78 cèntims i el chardonnay i el pinot noir, entre 80 i 83.

Des dels sindicats agraris consideren que aquests haurien de ser els preus que haurien de percebre en condicions de normalitat.

Segons Unió de Pagesos, per garantir la sostenibilitat de la viticultura al Penedès, els preus no haurien de baixar encara que hi hagués més producció.

Sigui com sigui, els agricultors busquen la manera d’adaptar-se al canvi climàtic. La irrupció del mosquit verd és un repte més que hauran de pensar com combatre, perquè asseca les fulles i deixa el raïm exposat al sol. Concretament en relació a la sequera, tant des de JARC com des d’Unió de Pagesos estan estudiant demanar ajuts com els que es van atorgar l’any passat.

En relació a la falta d’aigua i la possibilitat d’emprar reg de suport al conreu de la vinya, un altre tema que hi ha sobre la taula és la constitució de la comunitat de regants del Penedès.

L’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys ha emès un edicte municipal convocant la junta general constitutiva de la comunitat el proper 20 de setembre a les set de la tarda.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: