Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Més seguretat per Festa Major amb càmeres de videovigilància, gossos antidroga i més llum

A banda de la Policia Local, molts altres serveis estan treballant ja intensament per tal que la més típica transcorri de la millor manera possible

La Policia Local efectua durant la Festa Major el desplegament més important de l’any, coordinant-se amb els Mossos d’Esquadra i altres serveis. Tots els agents estan operatius i s’interrompen les vacances per garantir la seguretat durant uns dies durant els quals passen milers de persones per Vilafranca.

Una de les novetats més destacades d’enguany és l’estrena d’una nova sala de coordinació operativa, amb la visió simultània de 19 punts diferents de la ciutat amb les càmeres de videovigilància ubicades a la via pública que permetran poder actuar de manera preventiva i també reactiva quan hi hagi un incident.

A més també estrenen una pantalla on es pot veure la geocalització de totes les emissores de la policia de tal manera que en tot moment sabran on estan situats els policies i els podran derivar als incidents més propers, cosa que els permetrà arribar més ràpid.

A banda d’aquesta sala operativa, enguany hi ha altres novetats policials per festa major com ara la coordinació amb les empreses privades de seguretat i la millora de la il.luminació a la zona esportiva i a la zona d’aparcament adjacent a l’auditori municipal, dos espais per on passen molta gent durant la festa major sobretot per l’empalmada de la nit del 29 i també per la presència de les atraccions.

Aquest any també es continuaran posant elements urbans que dificultin el pas de vehicles a les zones dels concerts introduint millores en alguns punts, sobretot tenint en compte el tancament a la circulació de la rambla Nostra Senyora entre els dies 27 d’agost i 3 de setembre. A més a més des de la Policia Local també s’explica que hi haurà un dispositiu especial per la diada castellera de Sant Fèlix, vigilant els diferents accessos que té la plaça però que en cap cas seran escorcolls sinó vigilància preventiva.

El control del consum i venda de substàncies estupefaents també serà un dels objectius de l’actuació policial per Festa Major. Enguany com a novetat s’utilitzaran gossos per a la detecció de drogues. Joan Vich

També està prevista la posada en marxa d’un grup d’acció preventiva format per un mínim de 5 policies amb motocicletes per poder actuar de forma immediata en places o llocs on difícilment es pot accedir en turisme com ara al parc de Sant Julià, un lloc on des de la Policia Local s’apunta que s’hi apleguen sempre molts grups bevent alcohol i on no es pot entrar en cotxe.

Finalment els agents cívics nocturns o serenos també tindran un paper rellevant fent acte de presència en el camí recomanable des de la zona esportiva cap al centre, que és pujant pel carrer Progrés i que, juntament amb el bus llançadora, voldran fer més segur aquest trajecte. Es preveu que hi hagi una parella de serenos cada 50 metres, aproximadament.

Per la seva banda els Mossos d’Esquadra també participen en aquest operatiu de prevenció de la seguretat de festa major, reforçant el servei amb hores extres i agents que arribaran de fora de la comarca com ara els ARRO o el dispositiu de trànsit sempre tenint en compte que estem en alerta terrorista. El cap dels Mossos a l’Alt Penedès, Pere Plassa, explica quins són els delictes més recurrents durant la més típica

Pel que fa als delictes sexuals, Plassa reconeix que la situació ha millorat molt des que hi ha punts liles arreu de la vila. Els Mossos no poden dir exactament quants agents tindran desplegats a la vila durant aquests dies però sí que afirmen que n’hi haurà d’uniformats i també de paisà.

La Policia Local, però, no és l’única que treballa per Festa Major. Molts altres serveis ja fa dies que s’estan preparant per tal que la més típica transcorri de la millor manera possible.

La Fundació Mas Albornà, per exemple, és l’encarregada de netejar la via pública a Vilafranca i, per tant, per festa major ha de fer serveis especials per tal que la vila estigui el màxim neta possible tenint en compte que hi passen milers de persones cada dia i que, segons destaquen, en ambient festiu sovint costa que es tingui cura de l’entorn.

En la unitat de neteja hi treballaran aquesta festa major unes 25 persones, dividides en diferents torns i amb una maquinària amb tecnologia capdavantera tant pel que fa als sistemes de neteja com als d’optimització d’aigua.

Des de la unitat de serveis també ja fa dies que estan immersos en els preparatius de la més típica. Durant la festa major treballen 24 hores al dia, dividits en tres torns d’entre set i vuit persones, però hi ha molta feina que poden començar a fer a partir de la segona quinzena d’agost.

El que fan des de la unitat de serveis a principi d’estiu és establir un protocol d’actuació genèric d’actuació per festa major i, un cop tenen el programa, fan els ajustos adients tenint en compte els actes específics. Hi ha tasques, però, que les fan any rere any. Ho explica Fernando Hernández, cap del grup de la unitat de serveis

Una altra feina que s’està duent a terme aquests dies és la instal·lació de les llums de festa major, a càrrec de l’empresa elèctrica Güell, que fa molts anys que és la responsable de tota la part d’il·luminació, que ha anat canviant amb el temps. Ho apunta Joan Güell, gerent d’Elèctrica Güell

Joan Güell destaca que fa més de 50 anys que treballa per festa major i que un dels actes que més feina els hi dona és el Ball de Foc perquè han d’anar apagant i encenent les llums dels carrers a mesura que passen els Diables.

Desenes de persones estaran, doncs, treballant dia i nit per tal de garantir no només la seguretat a la vila durant aquests dies sinó també perquè estigui neta i ben preparada per acollir els actes multitudinaris d’una festa major que, en part, caurà en cap de setmana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: