Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les caigudes marquen la diada de Sant Fèlix, que veu 9 gammes extra

La jornada, que ha vist el 3d10fm, el 4d9sf, el 2d8sf i el 2d9fm, carregats, ha estat més d’una hora aturada i amb el cor encongit per l’atenció mèdica, en helicòpter, d’una castellera de la Vella

La diada de Sant Fèlix d’enguany ha estat la més complicada que es recorda. La primera ronda ha comptat amb tres caigudes dels quatre castells que s’han intentat, que han quedat en carregats, i, ca conseqüència d’una de les caigudes, en aquest cas de la Colla Vella, la diada ha quedat aturada més d’una hora i mitja per l’assistència mèdica d’una castellera del pom de dalt de la colla rosada que ha patit una fractura greu i ha estat evacuada en helicòpter a l’Hospital Sant Joan de Déu, un fet insòlit en les diades castelleres.

Els Castellers de Vilafranca han començat la jornada amb l’objectiu clar de descarregar el 3d10fm, que enguany ja havien completat en dues ocasions: a Vilanova i a l’Arboç. Però s’han quedat a mitges. El castell ha pujat força bé fins a la carregada, tot i que les mides no eren perfectes, però un cop feta l’aleta els pisos superiors s’han tancat de forma molt perillosa i no han pogut salvar-lo, cedint del pis de sisens.

La Colla Joves Xiquets de Valls també s’ha plantat a Sant Fèlix amb dos 2d8sf completats i tenia clar que el tercer volia que fos a Vilafranca. La torre, molt fràgil, ha pujat un xic lenta, però s’ha carregat de forma força solvent. Ara bé, a la baixada de l’enxaneta la ‘bèstia indomable’ ha començat a mostrar el seu nom i ha acabat trencant-se.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha obert les seves rondes amb el 4d9sf, un castell que també havia carregat feia pocs dies i que en aquesta ocasió també se’ls ha quedat a mitges ja que ha acabat caient després de tancar-se excessivament en els pisos superiors.

La Colla Jove de Tarragona ha estat l’única colla que no ha caigut en la primera ronda. Els tarragonins han pogut completar per tercer aquest any el 2d9fm, un gamma extra que han celebrat de valent a la plaça més castellera.

Aturada de més d’una hora per atenció mèdica

Els Castellers de Vilafranca volien seguir en certa manera amb el programa previst i el 9d9f, però un cop muntaven el peu, el transcurs de la diada ha canviat totalment.

En aquells moments un helicòpter dels serveis mèdics ha sobrevolat la plaça més castellera i la diada s’ha aturat per atendre a una membre del pom de dalt de la Colla Vella, que havia pres mal. La jornada s’ha aturat durant més d’una hora, a l’espera que l’helicòpter atengués la castellera i la traslladés a Sant Joan de Déu. Un fet insòlit i que el cap de plaça, Jordi Bertran, no recorda haver viscut mai a una plaça.

L’espera ha modificat, doncs, tota la diada i totes les colles han reprogramat els seus castells. Els Castellers de Vilafranca han estat els primers a actuar després de l’aturada i, tot i descartar el 9d9f, han continuat amb un altre gamma extra,el 4d9fa, un castell que ja havien descarregat aquesta temporada i en aquesta ocasió ho han tornat a fer amb algun canvi obligat per la caiguda del tres de deu. El quatre ha pujat després d’un peu desmuntat però s’ha descarregat i s’ha celebrat amb alegria continguda a causa de les circumstàncies.

La Colla Joves i la Colla Jove de Tarragona han completat també en segona ronda el 3d9f i la Colla Vella també ha apostat pel mateix castell, però amb ovació de la plaça inclosa. Segurament era el castell més difícil dels últims anys, i no pas tècnicament. Els rosats han estat aplaudits en pujar segons i, també, en descarregar-lo. Ho han celebrat amb crits de ‘Vella, Vella, Vella’ per mostrar, de nou, que els castells són segurs i desitjar una ràpida recuperació a la nena lesionada.

Els Castellers de Vilafranca, però, estaven a casa, és la seva festa major, i, per tant, un cop superat el primer impacte de la represa de la diada amb un gamma extra han anunciat en tercera ronda el 9d9f, que mai s’ha descarregat i que només s’ha carregat en una ocasió, en aquest cas per ells mateixos per Tots Sants de l’any passat. Els verds, però, han deixat el castell en un intent desmuntat quan ja pujava l’enxaneta perquè s’estava complicant en excés i volien evitar una caiguda.

Tercera ronda també de màxims per la Colla Jove, que volia estrenar el 4d9sf i que no provaven des de Santa Úrsula de l’any passat. Però, després d’un peu desmuntat, la Colla Joves ha decidit fer-ne un intent desmuntat perquè el castell perillava de forma excessiva i era molt important no caure. Tot seguit era el torn de la Colla Vella, que volia sortir de plaça amb tres castells, i que han completat el 4d9f, de nou molt ovacionat.

La Colla Jove de Tarragona també ha completat el 4d9f, molt i molt treballat, en tercera ronda. I per acabar les rondes de castells els Castellers de Vilafranca volien plantar un altre gamma extra, en aquest cas la td9fm que han deixat en carregat després de gairebé cinc hores de diada. Han tancat també amb el 4d9f la Colla Joves.

En ronda de pilars la Colla Vella ha fet un intent desmuntat de pilar de 8 amb folre i manilles, un espadat que sí que han pogut descarregar els Castellers de Vilafranca, la Colla Jove de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls en una diada duríssima i que ha durat cinc hores i mitja, la més llarga que es recorda a Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: