Dijous, 19 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’actuació completa de la Moixiganga va donar pas a l’inici de la Processó del primer dia de FM

Amb els problemes al Ball de la Moixiganga el 2022, quan va haver de venir la Moixiganga de Sitges, l’any passat es va recuperar i es va fer, abans de l’inici de la processó, l’actuació completa.

El ball segueix una línia continuista dels quadres i vestuari que es va marcar en la seva recuperació l’any 1985, però amb alguns matisos i canvis en el vestuari i amb dos quadres, un dels quals és completament nou.

I aquest any s’ha incorporat també a la festa la primera actuació completa, que tenia lloc aquest dijous a les set de la tarda, davant la casa de l’administradora Laura Bages, al carrer del Cid, des d’on sortia enguany la processó del dia 29.
Com marca la tradició la processó l’encapçalava el Drac, que aquest estiu la Generalitat de Catalunya l’ha declarat bé cultural d’interès nacional.
Un dels membres dels Amics del Drac, el Xavi Alarco, ens comentava que aquest fet pot haver generat fins i tot enca més interès per la peça històrica.

Pels portadors del Drac és tot un honor haver rebut la distinció oficial per part de la Generalitat.

En l’acompanyament musical del Drac cal apreciar que enguany s’ha substituit el sac de gemecs que l’acompanyava en els darrers anys, per un fiscorn.

Com és tradició després del Drac seguien els elements de foc amb els Diables, i el Ball d’en Serrallonga. Després el Ball de l’Àliga, que aquest any ha estrenat una nova coreografia en moviment, el Xirongo.
I tot seguit els Gegants, com a principals elements de bestiari en el seguici festiu.
Dels Gegants en destaca la reforma de les faldilles de l’Elisenda.
Un dels balls que presenta novetats enguany és el dels Nans.
Ha estrenat vestuari. Els seus balladors n’estan satisfets.

S’ha renovat la indumentària d’alguns personatges de la comparsa. Es tracta concretament del Tiburon, la Cutxi-Cutxi, el Quique, el Balañà, el Jànio Marti i el Pallasso.

A banda, també s’ha posat en valor el personatge del Rei que és l’encarregat d’obrir pas al ball i de dirigir-lo.
Darrera els Nans hi ballen els Capgrossos, i el seguit dels balls amb Cotonines, Panderetes i la resta de balls del seguici, que acompanya en Processó la figura de Sant Fèlix amb administradors, exadministradors i prohoms, amb l’acompanyament final de la banda.

Imatge: Festa Major de Vilafranca

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: