Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La gent gran, satisfeta amb els refugis climàtics habilitats per les onades de calor

El passat 15 de juny, va començar a Vilafranca del Penedès la fase preventiva per combatre les possibles onades de calor.

La mesura principal que es va adoptar va ser la d’habilitar diferents equipaments municipals com a refugis climàtics, sobretot per aquelles persones com ara la gent gran, que són més vulnerables.

El canvi climàtic i l’increment de la freqüència de les onades de calor durant el període estival és un fet a la comarca. Per això, des de l’Ajuntament s’han posat a disposició de la ciutadania diversos refugis climàtics. Uns espais que normalment tenen altres usos, però que durant aquest període també tenen aquesta funció i són a l’abast de tothom. En especial a les persones vulnerables a la calor com la gent gran perquè puguin refugiar-se de les altes temperatures. Ho explica el regidor de Transició Ecològica i Medi Ambient, Miquel Medialdea.

En aquest sentit, a Vilafranca s’han habilitat diversos espais interiors que proporcionen confort tèrmic, mentre mantenen altres usos o funcionalitats. Són d’accés gratuït i accessibles, i disposen d’àrees de descans i, en la majoria d’espais, disponibilitat d’aigua. Dins aquest marc d’espais hi trobem el Claustre Sant Francesc, la Biblioteca Torras i Bages, l’Escorxador, l’Espai Jove La Nau, el Casal de la Gent Gran de l’Espirall, el Casal de la Gent Gran del Tívoli, el Complex Aquàtic, l’OAC – Ajuntament de Vilafranca, l’Oficina de Turisme, la Creu Roja i el Vinseum. Un ventall d’opcions dirigides als col·lectius vulnerables com la gent gran. La Laia Manobens és treballadora social i treballa a la regidoria de la gent gran.

Un dels espais que s’han habilitat per a combatre aquestes possibles onades de calor és el Casal de la Gent Gran del Tívoli on molts s’apropen cada tarda per aprofitar la confortable temperatura interior i el bon ambient com és el cas d’en Josep Anton Nogués.

La Maria Esteve, en canvi, fa poc que ha arribat al Casal de la Gent Gran del Tívoli, però ha necessitat molt poc temps per adonar-se que ha estat una bona decisió acudir a aquests espais.

Precisament el Casal de la Gent Gran del Tívoli, juntament amb el Casal de la Gent Gran de l’Espirall des del mes d’abril compten amb les figures de dues integradores socials que s’encarreguen de programar activitats als casals. D’aquesta manera es garanteix la mateixa oferta d’activitats que hi ha durant la resta de l’any.

Gimnàstica activa, memòria o ioga són només algunes de les activitats que s’ofereixen a la gent gran durant aquests mesos d’estiu. No obstant això, n’hi ha d’altres que prefereixen gaudir d’un moment agradable amb els companys i amics del casal, jugant al conegut com a ‘billar francès o de carambola’ o bé passar la tarda jugant a jocs de taula com ara el domino com és el cas de Rossend Soler.

En cas d’activació d’avisos per onada de calor també s’obriran l’Associació de Veïns de l’Espirall, l’Associació de Veïns del barri del Molí d’en Rovira i l’Associació del Veïns del barri de Sant Julià en horari de dotze del migdia a set de la tarda.

Els refugis climàtics interiors com el Casal de la Gent Gran del Tívoli ofereixen confort tèrmic, descans i seguretat als seus usuaris. És per això que aquests espais romandran oberts amb aquesta funció d’acord amb la fase preventiva per onada de calor que s’allargarà fins al 15 de setembre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: