Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Juny, juliol i agost són els mesos on hi ha més abandonament d’animals, sobretot gossos i gats

El CAAD s’encarrega de cuidar aquests animals desemparats i se n’ocupa fins que es retroben amb les seves famílies o poden ser adoptats.

L’estiu és l’època de l’any en la qual s’abandonen més mascotes. Aquí al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de la mancomunitat Penedès-Garraf, durant aquests mesos recullen molts gats i gossos que han estat abandonats a la seva sort.

L’any 2023, hi van arribar fins a 1600 gossos i gats abandonats. El centre es troba en un moment complicat, tal com ens ha explicat la directora, Ana Martínez.

Un 30% dels gossos van marcats amb microxip, i pel que fa als gats, la xifra es mou només al voltant del 2%. Sense microxip no es pot retornar la mascota perquè no es pot contactar amb els propietaris. Des del CAAD es recomana que durant l’època d’estiu, s’identifiquin els animals o se’ls deixi sota supervisió responsable. Mentre les xifres d’abandonament pugen, les d’adopcions baixen. És per això que el centre també organitza trobades per promoure l’adopció de gossos, com la que va tenir lloc a Santa Margarida i els Monjos el passat mes d’abril. Des de l’inici de la temporada estiuenca, els voluntaris del CAAD han recollit animals abandonats, alguns d’ells lligats a pals i desnodrits. Un dels col·lectius que garanteix ajuda de tota mena als treballadors del CAAD, és VOLUNTACAAD. El seu president, Toni Alsina, ens explica quin és el paper principal de l’associació.

Ara mateix l’associació té al voltant de 200 voluntaris, dels quals una trentena es dediquen al passeig de gossos. Alsina demana consciència a la gent, i reclama dues coses: control de cens de gossos i campanyes de xipatge.

Es passegen 12 gossos cada dia, però l’objectiu és fer augmentar aquest número. Ara mateix hi ha uns 200 voluntaris, dels quals una trentena es dediquen a treure a passejar els animals. Una altra col·laboradora del CAAD és Neus Bertran, educadora canina i propietària d’Intercanis. Bertran ens ha explicat què hem de tenir en compte quan volem adoptar una mascota.

També ha volgut remarcar tot el que pot suposar l’adopció d’un gos, com per exemple el canvi de rutina o les noves despeses.

Bertran defensa que hi ha llocs on deixar els gossos, com per exemple les residències canines o els cangurs privats, i ha assenyalat les principals problemàtiques que fan que l’estiu sigui l’època amb més abandonament.

En conseqüència, l’estiu també és l’època en què hi ha menys adopcions. La directora del CAAD fa una crida a la població per intentar capgirar la situació.

L’any 2023 es van abandonar al voltant de 285.000 animals en el conjunt de l’estat espanyol.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: