Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Estampa amb un Sant Fèlix en homenatge a les persones que treballen la terra i el poble palestí

Els administradors han presentat aquest dimarts al vespre en un acte obert a tothom al camí de Sant Pau, l’Estampa de la Festa Major de Vilafranca 2024.

Una estampa creada per la il·lustradora Cristina Gallardo Cendra, que presenta un Sant Fèlix enmig de la vinya, amb barret de palla i esperdenyes i amb una branca d’olivera enlloc de la palma, amb un gest de solidaritat al poble palestí. Abans de la descoberta l’artista va exposar el rerefons de l’obra. Per començar va assenyalar que l’art és una eina per explicar coses i que té un potencial transformador molt important. Bona mostra, va dir, va ser l’estampa de l’any passat. Per això en primer lloc es va plantajar de què volia parlar i sobre què volia fer reflexionar ella amb l’estampa.

Finalment va decidir que l’estampa tractés del fet identitari diferencial del Penedès i que fos un homenatge a les persones que treballen la terra a casa nostra.

El seu objectiu ha estat posar en valor la feina de les persones que treballen a la vinya. Una professió precaritzada i que sovint no se li dona el valor que té, al mateix temps que s’enfronta a problemàtiques molt diverses.
Gallardo destacava també que actualment hi ha un gran nombre de persones racialitzades que hi treballen, tot i que mai se n’ha fet un cens. Pel que fa a la imatge del sant, l’artista va visitar el Centre de Documentació de Vinseum, que conserva bona part de les estampes, i va descobrir que abans del 1959, que és quan es va fer la figura tal com la coneixem, totes eren diferents interpretacions del sant.
Trobar la paleta de colors adequada ha estat tot un repte per a la il·lustradora, perquè habitualment fa servir colors molt brillants, però aquesta vegada volia reflectir austeritat i explicar la realitat tal com és.
Per la seva banda els administradores i administradors explicaven que des del primer moment que van veure l’estampa els va agradar molt, perquè és un Sant Fèlix que toca de peus a terra.

L’estampa es podrà adquirir, de manera conjunta amb el programa i el regal de la Festa Major a un preu de 35€ i també de forma individual a un preu de 10€, durant la Capta dels dies 20 i 21 d’agost. També es podrà comprar durant la parada que el quintet d’administradores i administradors muntarà a la Plaça de la Vila cada tarda, de 18 a 20.30h, a partir del dijous 22 d’agost i fins el diumenge 25 d’agost.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: