Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

En marxa la millora de les xarxes d’abastament d’aigua al Penedès amb els ajuts de la Diputació

La substitució de les xarxes antigues i la millora del seu rendiment són les principals accions d’alguns Ajuntaments.

A dos mesos des de la posada en marxa del Pla de millora de les xarxes d’abastament d’aigua de la Diputació, diversos municipis ja estan utilitzant aquests ajuts valorats en 7,8 milions d’euros a la comarca.

El 27 de juny, la presidenta de la Diputació de Barcelona Lluïsa Moret i el president delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Territori, Sergi Vallès, van donar a conèixer el Pla Sectorial de Millora de les Xarxes d’Abastament d’Aigua valorat en un total de 100 milions d’euros, 7’8 milions dels quals estan destinats a l’Alt Penedès per aquest exercici 2024-2025.

Una xifra, la de 100 milions d’euros, que la Diputació ha pogut aconseguir en disposar aquest any de la totalitat del Romanent de Tresoreria.

En aquest sentit, la Diputació ha dut a terme una inversió significativa per ajudar els ajuntaments a millorar les seves xarxes de distribució i abastament d’aigua, responent a les necessitats de cada municipi.

Aquest suport econòmic també busca solucionar problemes agreujats per l’emergència climàtica, com la millora de la xarxa de distribució i la detecció de fuites.

Segons Sergi Vallès, el fet de parlar amb els Ajuntaments ha permès, a més, que la corporació pogués personalitzar les ajudes en relació amb les problemàtiques exactes de cada municipi.

Vallès no sols és president delegat de l’àrea d’infraestructures i territori de la Diputació, sinó que també és alcalde de Torrelles de Foix. En aquest sentit, Vallès explica que els ajuts del pla s’utilitzaran per canviar les canonades d’aigua del municipi. Una qüestió, que també succeeix a altres indrets de l’Alt Penedès.

Ajuts per la subtitució de les xarxes antigues

A municipis com Castellet i la Gornal, per exemple, els ajuts de la Diputació serviran per canviar el material de la xarxa d’abastament d’aigua, que actualment es trobava molt deteriorat a causa de l’antiguitat de l’infraestructura. Aquesta acció permetrà, segons l’alcalde de Castellet, Xavier Revuelta, solucionar el principal problema de la xarxa d’abastament municipal: les fuites.

Castellet i la Gornal rebrà més de 300.000 euros del pla. Aquests diners de la Diputació, però, no són els únics que Castellet té a la seva disposició. Als ajuts provincials també se li uneixen un seguit de subvencions de l’ACA. Juntes, cobreixen la meitat del pressupost municipal previst per la millora de la xarxa d’abastament d’aigua.

Vilafranca opta per millorar el rendiment de la seva xarxa d’abastament

Els ajuts del pla també aniran destinats a altres qüestions. Un exemple comarcal és el de Vilafranca del Penedès, que ha rebut més de 577.000 euros de la Diputació. En aquest cas, la subvenció s’utilitzarà per finançar una part de les actuacions presents.

Aquestes passem per la reparació de possibles avaries i la millora del rendiment de la xarxa d’abastament, que actualment es troba per sobre el 80%. Un percentatge fins i tot superior a la mitjana de Catalunya.

L’empresa municipal Aigües Vilafranca és l’encarregada de gestionar l’aigua de la vila i Xavier Mas, el director gerent.

Segons Mas, l’estat de la xarxa municipal es troba actualment en una situació bastant bona. Un factor important és la política d’inversions constant de l’empresa, que per aquest exercici 2024-2025 preveu 1.400.000 euros per la millora de la xarxa d’abastament d’aigua municipal.

Aigües de Vilafranca també té conveni amb 5 municipis més de la comarca, que també han rebut l’ajut de la Diputació. En total, doncs, l’empresa preveu invertir més de 3 milions d’euros en la millora de les xarxes d’abastament d’aigua.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: