Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els naixements es mantenen a Vilafranca i comarca al 2023 i la mitjana d’edat de les mares puja

Els noms més posats a l’Alt Penedès al 2023 han estat Jan, Júlia, Mia i Nil.

Segons dades de l’Idescat, al 2023 a la comarca han nascut 836 nadons, xifra similar a la de l’any anterior però molt inferior respecte l’any 2008 quan es van produir 1400 naixements. A l’Hospital de Vilafranca també s’ha mantingut la natalitat respecte l’any 2022. S’acullen al voltant de 400 parts l’any, assolint el pic més alt també al 2008 amb 785 parts. La llevadora, Gloria Villena, explica que habitualment Vilafranca segueix la mateixa tendència d’augment o decreixement de natalitat que el conjunt de Catalunya.

Edat de les mares

Amb el pas dels anys, a l’Hospital de Vilafranca, han notat que la mitjana d’edat de les dones que són mares per primer cop ha pujat al voltant dels 35 anys. Tot i que la medicina facilita que cada cop més es puguin tenir fills a determinades edats, Villena recorda que l’edat és un factor de risc en l’embaràs. En aquests casos, el servei de ginecologia i obstetrícia ha de fer més seguiments a la futura mare.

Tràmits després del naixement

Arrel de la pandèmia hi ha molts tràmits al voltant del naixement d’un nadó que es poden fer telemàticament com són l’alta a la seguretat social, la targeta sanitària o el permís de maternitat-paternitat. I des de fa uns anys, els hospitals públics, i des d’enguany alguns privats, també donen l’opció d’inscriure el nadó al registre civil. Una gestió que a l’hospital de Vilafranca no es fa servir tant per part de les famílies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: