Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Diputació i ADF treballen en tasques de prevenció d’incendis forestals, amb reforç a les ADF

A banda de la vigilància dels ADF, des de la Diputació s’han desplegat diversos agents de prevenció d’incendis forestals arreu de la comarca.

En total, hi ha repartits 12 equips d’informadors entre l’Alt Penedès, l’Anoia, el Garraf i el Baix Llobregat. L’enginyer forestal Jordi Romà, de l’equip de coordinació de vigilància i informació contra els incendis, ha explicat com funciona aquest pla.
Els informadors porten un mòbil on queden autolocalitzats per si veuen alguna incidència, saber on són per poder actuar de pressa i avisar els equips d’emergència sense perdre temps. Els agents informen els visitants, com per exemple a aquests turistes que han arribat al Parc Natural del Foix, i els expliquen què poden fer i què no. Cada avís queda registrat. Cada territori té les seves característiques pròpies, per la mena de conreus, per la frondositat dels seus boscos, o per la petjada humana que hi ha i és per això que Romà també ha comentat la peculiaritat de la prevenció d’incendis al Penedès.

A banda d’aquest incendi agrícola, fins al 5 d’agost a la comarca hi ha hagut 4 incendis forestals i 3 de periurbans, és a dir, a prop d’urbanitzacions i zones habitades. L’incendi més gros, de moment, va ser a Mediona, que va cremar una hectàrea. En aquell incendi, a banda dels bombers, hi havia les ADF de Mediona, la Llacuna, Avinyonet, Alt Foix, la Torre de Claramunt i Sant Quintí.
Les agrupacions de defensa forestal treballen voluntàriament durant tot l’any, i durant l’estiu fan guàrdies en els moments amb més risc d’incendi. Una de les agrupacions que ha sortit aquest cap de setmana ha estat la quintinenca, vigilant la massa forestal de les zones boscoses de Sant Quintí de Mediona i de Sant Pere de Riudebitlles, però també estant a l’aguait del que passa a la resta de la comarca. Un dels seus voluntaris, Bernat Catasús, explica com ha anat aquest inici de temporada.
Un punt clau per la detecció ràpida de possibles incendis és la coordinació entre les entitats. Actualment a la Federació Penedès – Garraf hi ha 27 agrupacions adscrites, i pel que fa a Catalunya, arreu del país n’hi ha més de 300 i comprenen gran part del territori.

Fa unes setmanes 800 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal es van reunir al castell d’Hostalric, en una concentració qualificada d’històrica pels mateixos organitzadors. Catasús, que va ser en aquesta concentració, ens n’ha ampliat els detalls.

A més a més, des de les ADF també es reivindica la proximitat dels voluntaris per facilitar la primera intervenció, tant des d’un punt de vista pràctic com d’un punt de vista sentimental i d’arrelament al territori.

Bernat Catasús també ha volgut remarcar la importància de la ràpida organització per poder evitar tota mena d’incendis.

Els protocols de prevenció els organitza la Diputació, però conjuntament amb les ADF. Jordi Romà ens ha exposat com funciona l’organització d’aquests protocols de prevenció.

El dispositiu de la Diputació de Barcelona ha canviat i s’ha passat de dedicar recursos exclusivament als informadors, a enviar recursos també a les Agrupacions de Defensa Forestal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: