Dijous, 12 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Canvia l’ordre d’actuació dels Balls del 31 i els versos dels Diables seran abans dels Falcons

El Consell de la Festa Major ha treballat aquest curs diferents qüestions del vessant tradicional de la festa que han derivat en acords consensuats amb l’Ajuntament de Vilafranca i l’Administració.

El punt de partida d’aquestes accions en alguns casos és la valoració de l’anterior edició de la festa i en altres la petició de diferents agents festius.

A petició dels balls i de les colles castelleres que actuen darrera el Ball de Diables, el Consell de la Festa Major ha treballat l’activitat festamajorenca del 31 d’agost. D’una banda els balls plantejaven un canvi en l’ordre d’actuació tenint en compte la durada dels diferents balls parlats. De l’altra, les colles castelleres reivindiquen la diada castellera de Sant Ramon en la qual s’han vist grans castells de manera que hi hagi una millora dels horaris.

A partir d’aquestes dues premisses el Consell de la Festa Major ha pres l’acord que els balls facin l’entrada a plaça en cercavila, l’un darrera l’altre i sense anunci de megafonia de manera que l’actuació de lluïment es pugui iniciar a les 11.45 h.

També s’ha acordat canviar l’ordre de l’actuació de lluïment dels balls. Així doncs les colles que porten peces, del Drac a les Cotonines, seran les primeres a actuar com fins ara però, en acabat, es farà el sainet del Ball d’en Serrallonga. A continuació faran el seu lluïment Panderetes, Pastorets i Cercolets i donaran pas al versos del Ball de les Gitanes. Tot seguit actuarà el Ball Pla, Figuetaires, Bastoners i Panderos i tancarà l’actuació de lluïment el Ball de Diables amb el ball parlat i els versos.

La previsió és que l’actuació de lluïment dels balls finalitzi a les 14.30h, hora que començarà l’actuació dels Falcons fins les 15h. Per tant, la diada castellera de Sant Ramon es farà de 15 a 16h en un format d’actuació a l’antiga.

El Ball de l’Àliga i el Ball de Panderos han fet petició al Consell de la Festa Major per incorporar i recuperar, respectivament, noves coreografies al seu repertori.

En el cas del Ball de l’Àliga es tracta d’una coreografia de cercavila pensada per avançar a les cercaviles i processons. A nivell musical, la peça escollida i consensuada amb el Consell de la Festa Major i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca, es tracta del Xirongo, música que compartirà amb el Ball Pla encara que en el cas de l’Àliga amb un arranjament diferent.

El Ball de Panderos va fer la petició d’incorporar un ball de cercavila de nova creació i recuperar la coreografia de l’Estrella, un ball que s’havia perdut i que es pot executar parat o parcialment en moviment per poder avançar. En aquest cas el Consell de la Festa Major va declinar la petició d’incorporar un ball de nova creació perquè considera que els panderos tenen suficient repertori de cercavila però va aprovar la recuperació d’una coreografia perduda donant prioritat a la recuperació del patrimoni. A nivell musical, el ball de l’Estrella es balla amb la mateixa música d’altres peces del repertori del Ball de Panderos.

Fruit d’un treball conjunt entre els Amics del Drac i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca s’ha treballat en la millora de l’acompanyament musical del Drac per establir una formació musical fidel a la historiografia, partint d’una cobla de flabiols i afegint un vent-metall per fer els baixos. Per altra banda s’ha treballat per definir un repertori de partitures d’arrel penedesenca.

El canvi també contempla que la Coordinadora de Música Tradicional a partir d’ara assumeixi la contractació de l’acompanyament musical del drac com la resta del seguici festiu.

Per part de la colla, s’ha demanat que en moment emblemàtics de la festa com les entrades a plaça es toqui la peça també més emblemàtica del repertori del drac: la Dansa del Foc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: