Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca comença el camí cap a un sistema de recollida i transport de residus més eficient

Vilafranca implantarà un sistema híbrid de recollida i transport de residus, amb contenidors intel·ligents i porta a porta per a comerços i grans generadors.

L’assemblea de la Mancomunitat Penedès-Garraf aprovava aquest dimecres la licitació del nou contracte de recollida i transport de residus després d’uns anys amb el servei en pròrroga forçosa. Aquest és un pas important però cal tenir en compte que els canvis no es materialitzaran fins d’aquí un temps, almenys un any.

Cada ajuntament ha escollit quin sistema de recollida domiciliària implementa, optant entre contenidor tancat o porta a porta. Quant a la recollida comercial i de grans generadors, es farà sempre porta a porta per facilitar als establiments la separació de residus en origen.

El regidor d’Espai públic i transició ecològica, Miquel Medialdea, explica que a Vilafranca s’ha optat per un sistema híbrid i que s’adaptaran els contenidors actuals per a fer-los tancats, amb accés amb targeta, amb l’objectiu d’incentivar així la recollida selectiva.

En el futur, les dades que aportin els contenidors intel·ligents serviran per aplicar sistemes de bonificació en les taxes municipals associades a la generació de residus.

A Vilafranca era molt esperada la renovació de la flota de vehicles que contempla el nou contracte i que se sumarà a l’adaptació tecnològica dels contenidors i a altres mesures que han d’anar millorant el servei de forma progressiva.

Segons les dades presentades recentment per l’Agència Catalana de Residus, durant el 2023, a Catalunya, s’han destinat a dipòsit controlat com a destí final el 31,7% dels residus municipals generats. L’any 2035, d’acord amb les directives europees, només es podrà portar a dipòsit controlat com a tractament final, un màxim del 10% dels residus municipals generats.

Quant a les dades de recollida selectiva, aquestes indiquen la quantitat de totes les fraccions de residus recollits selectivament. No obstant, aquests contenen impropis, i a més, al llarg de la cadena de gestió es produeixen pèrdues i rebuigs, per tant, el nivell de reciclatge final se situa per sota de la recollida selectiva. En aquest sentit, l’any 2023 s’estima que es va assolir un 40,3% de reciclatge, encara lluny de l’objectiu establert, que és d’un 55% l’any 2025.

A l’Alt Penedès, la generació de residus municipals l’any 2023 ha estat de 53.476 tones, amb 476 kg per habitant i any, i la recollida selectiva s’ha situat al voltant del 46%.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: