Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les mocions i la intervenció del comitè d’empresa del Sociosanitari centren el ple de juliol

Aquest dimarts a la tarda ha tingut lloc al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca la sessió ordinària de ple corresponent al mes de juliol.

Aquest dimarts a la tarda ha tingut lloc al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca la sessió ordinària de ple corresponent al mes de juliol. El debat del ple s’ha centrat a l’apartat de mocions i la sessió ha comptat amb les intervencions d’Amnistia Internacional i del comitè d’empresa del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny.

El ple de juliol començava amb l’aprovació del compte general de l’exercici 2023 per part de tots els grups a excepció de la CUP, que s’abstenia. El sentit del vot era el mateix al següent punt, que consistia en la creació d’un complement de productivitat per al personal que realitza tasques pròpies de la Unitat de Serveis durant la Festa Major.

Tot seguit, es portava a aprovació inicial la modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) vigent referida a les reserves d’aparcament en determinats casos. L’objecte de la modificació, elaborada pels serveis municipals, és incentivar les promocions d’habitatge social de lloguer reduint les reserves d’aparcament per a turismes, que passen d’una per habitatge a una per cada dos habitatges, i, alhora, preveure reserves d’aparcament per a bicicletes en qualsevol tipologia d’habitatge.

El portaveu del Govern i regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica, Miquel Medialdea, explicava que la proposta dóna resposta a les demandes de promotors d’habitatge social de lloguer com l’INCASOL o Sostre Cívic – La Bastida.

Montse Romagosa, la regidora de Vilafranca en Comú, afirmava que la mesura permetria abaratir costos en les promocions d’habitatge social de lloguer.

Des de la CUP, Txus Magallón explicava que hi ha moltes altres maneres de promocionar l’habitatge social però aquest és un primer pas per pensar un model que faciliti l’accés a l’habitatge.

Per part d’ERC, el portaveu, Pere Sàbat, recordava el greu problema que suposa l’accés a l’habitatge per a moltes persones i valorava positivament la mesura però anunciava l’abstenció del seu grup per les repercussions que podria tenir menys aparcament als edificis sobre la via pública.

En nom de Junts, el regidor Joan Manel Montfort valorava que la iniciativa dóna resposta a les demandes de promotors d’habitatge social de lloguer.

El punt s’aprovava amb els vots en positiu de tots els grups i l’abstenció d’ERC.

Apartat de mocions

Set mocions presentades pels grups municipals de l’oposició van centrar la segona part del ple

La primera, presentada per VeC a proposta d’Amnistia Internacional, demanava l’alto el foc a Gaza i a Ucraïna. El coordinador d’Amnistia al Penedès, Antoni Adrover, va intervenir en aquest punt demanant el vot favorable dels grups municipals tot recordant l’impacte desolador dels conflictes armats i posant com a exemple Gaza. La moció va ser aprovada per tots els grups i l’abstenció de la CUP.

La següent moció la presentava el Grup Municipal d’Esquerra Republicana-100xCent Vilafranca per ampliar l’oferta d’oci nocturn i de cap de setmana. En aquest punt, tots els grups van estar d’acord en què hi ha una clara mancança i que s’ha de treballar per establir espais que garanteixin aquesta oferta a la vila a l’hora que es respecta el descans del veïnat. Tots els grups van votar a favor menys VeC, que es va abstenir.

ERC també presentava una moció per la convocatòria d’una consulta ciutadana per escollir el nom de la futura nova biblioteca, que va ser aprovada per unanimitat, tot destacant que l’equipament hauria de tenir preferiblement un nom de dona.

Per la seva part, la Candidatura d’Unitat Popular portava al ple una moció per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’AP-7 al seu pas pel municipi de Vilafranca. Aquesta moció que ja ha passat per altres ajuntaments de la comarca, com ara el de Subirats. La proposta va ser aprovada per unanimitat.

La sessió va continuar amb la moció que presentava el Grup Municipal Junts Vilafranca – Compromís Municipal per ampliar la plantilla de la Policia Local. Després d’un extens debat sobre la inseguretat, l’incivisme i la pròpia Policia Local, la moció va ser aprovada amb el vot en contra de la CUP i VeC. Tant el PSC, al Govern, com Junts coincidien en què Vilafranca necessita més agents i el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramon Zaballa, expressava la voluntat d’assolir els 78 policies i treballar per preveure aquest creixement de plantilla en la negociació del proper pressupost municipal.

La neteja dels espais públics va centrar el final de ple arran d’una moció presentada per Junts que en demanava la millora. Aquí es va recordar que el servei de recollida de residus, a càrrec de la Mancomunitat Penedès – Garraf, està en pròrroga forçosa, amb totes les seves conseqüències, i a l’espera d’una nova licitació. Pel que fa a la neteja viària, subcontractada amb Mas Albornà, s’està treballant en un nou contracte, ja que l’actual està prorrogat, que ha de recollir les necessitats actuals i estudiar l’impacte econòmic que tindria assumir-les.

La moció es va acabar votant per punts: el primer, sobre el contracte, amb els vots a favor de PSC, Junts i ERC i els vots en contra de CUP i VeC; i el segon, que demanava abordar la qüestió en junta de portaveus, amb el vot favorable de tots els grups menys el vot en contra de la CUP.

Abans d’aquesta darrera moció, VeC n’havia presentat una per a la millora dels serveis sociosanitaris de Catalunya que s’aprovava per unanimitat.

Durant tot el ple, el saló de sessions comptava amb la presència de treballadors i treballadores del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny que sostenien pancartes amb lemes com ‘Amb la gent gran no es fa negoci’, ‘No som mà d’obra barata’ o ‘Aquestes mans cuiden’. En acabar el ple, l’alcalde va donar pas a la representant del comitè d’empresa, Raquel Vaca, que va exposar la situació que està vivint la plantilla en un moment en el qual el Sociosanitari afronta un projecte d’ampliació i millora.

Les treballadores denunciaven un “augment constant de la càrrega de treball, serveis infradotats i una rotació contínua del personal” que complica molt el dia a dia.

La sessió íntegra del ple es pot recuperar al web de Ràdio Vilafranca i Penedès TV.

Efemèrides

7 de setembre
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: