Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta el tercer estudi de costos a la Taula del Cava, celebrada a Vilafranca

Produir 1 kg de raïm té un cost estimat entre 0,45 i 0,50 €/kg per al viticultor, segons el tercer estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració de vi base cava.

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha presidit la 12a Taula del Cava on s’ha presentat, per tercer any consecutiu, l’estudi sobre els costos de producció de raïm i d’elaboració del vi base cava de l’any 2024. Aquest estudi determina una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava: xarel·lo, parellada i macabeu. Les dades estimades per l’estudi serveixen d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola. Enguany, com a novetat, l’estudi ha tingut en compte el cost de la mà d’obra familiar.

Segons l’estudi, que ha estat actualitzat a partir dels índexs de preus i salaris pagats disponibles per a l’any 2024 i recull un increment del voltant del 25%, el cost de producció per a la varietat macabeu és de 0,45 €/kg, per a la xarel·lo, de 0,46 €/kg, i per a la parellada, 0,50 €/kg.

Ajuts per valor de prop de 9MEUR

En el marc de la Taula, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia, ha actualitzat les dades de les diferents línies d’ajuts i els resultats de les inspeccions de fraus. El Departament d’Acció Climàtica ha concedit, per a aquest 2024, ajuts per a la utilització del most concentrat rectificat (MCR) en l’elaboració de vins escumosos de qualitat per un import de 321.162 euros que corresponen a 150.000 kg de most sol·licitat, i que han beneficiat 24 cellers. La nova convocatòria inclourà l’excepcionalitat provocada per la sequera que ja es va introduir l’any passat, i, per tant, s’acceptarà de manera puntual el most obtingut de segona premsada.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: