Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Casots presenta noves troballes de mamífers que van poblar el Penedès fa 16 milions d’anys

Les darreres troballes inclouen un esquelet parcial d’un felí molt primitiu únic al món excavat durant la campanya de 2023, i excrements fossilitzats de grans mamífers carnívors.

Del 7 al 21 de juliol s’està duent a terme una nova campanya d’excavacions al jaciment paleontològic dels Casots a Subirats. Aquest jaciment, que data del Miocè, de fa uns 16 milions d’anys és un dels més importants d’Europa d’aquesta edat. A data d’avui s’hi han recuperat milers de fòssils de cocodrils, rinoceronts, mastodonts i mamífers carnívors entre d’altres. Ho explica el codirector del projecte, Isaac Casanovas.

El jaciment correspon a un antic llac, i diversos animals que van morir en aquesta zona van quedar ràpidament enterrats al fang de la riba, fet que va permetre que es conservessin molt bé i que se’n trobin esquelets força complets, un fet excepcional en jaciments tan antics. Les darreres troballes inclouen un esquelet parcial d’un felí molt primitiu únic al món excavat durant la campanya de 2023, i excrements fossilitzats de grans mamífers carnívors. Casanovas assegura que el Penedès és una zona molt rica en fòssils de mamífers.

Des de l’ajuntament de Subirats, el regidor de cultura Fèlix Mallofré, destacava la importància de donar a conèixer aquest jaciment a nivell turístic. Les excavacions aniran acompanyades d’accions de difusió promogudes per l’Ajuntament de Subirats, incloent una jornada de portes obertes al jaciment el dissabte 13 de juliol, en dos torns, a les 9.30 i les 11 hores del matí, i un ‘paleovermut’, una xerrada distesa amb l’equip d’excavadors i excavadores el diumenge 14.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: