Dilluns, 16 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El mercat del Préssec d’Ordal arriba a la seva 19ª edició amb millors resultats que l’anterior

Fa exactament dos mesos que va començar la temporada del Préssec d’Ordal i ho va fer d’una manera molt més positiva que l’any anterior.

Tot plegat gràcies a unes pluges primaverenques que van empènyer la proliferació dels préssecs. Això, juntament amb les temperatures suaus d’aquests dos últims mesos, ha derivat en préssecs més madurs i amb un calibre molt superior al de l’any passat. Josep Esteve és pagès i productor de préssec d’Ordal.

D’altra banda, les temperatures han estat també un factor negatiu. I és que els registres del passat hivern van ser menys freds que habitualment i això ha provocat que algunes varietats de préssec no hagin crescut. Ho explica Jaume Ràfols, productor de Cal Jan.

En aquest sentit, la climatologia ha estat un dels pitjors enemics del cultiu del préssec. Precisament aquesta tònica habitual els últims anys de temperatures menys baixes a l’hivern per culpa del canvi climàtic ha beneficiat la reproducció de la coneguda com a mosca de la fruita. Una plaga que cada vegada fa acte de presència més d’hora.

Els productors de préssec no només han de combatre la sequera, les temperatures o, com a conseqüència d’aquestes, la mosca de la fruita, sinó que, a més, tenen un altre problema afegit, el senglar i totes les destrosses que pot ocasionar. Un problema que ha esdevingut una constant les últimes temporades i que ha obligat els productors a protegir totes les seves parcel·les i les seves respectives rengleres d’arbres.

Una amenaça que cada vegada assetja els camps de préssecs amb més força. És per això que Josep Esteve reclama a l’administració que s’incrementin les batudes per foragitar aquests animals.

Malgrat totes aquestes dificultats, els productors continuen cultivant préssecs i ho fan de manera reeixida. Tant és així que el Mercat del Préssec d’Ordal continua actiu cada cap de setmana i ho fa en la seva dinovena edició, en aquest cas amb un total de 7 productors participants. Per la seva banda els compradors, que venen de tot Catalunya gràcies a la reputació del préssec, responen molt positivament i saben apreciar la singularitat del producte.

En paral·lel al mercat, aquest passat dissabte també va tenir lloc l’activitat ‘Cocteleria creativa amb Préssec d’Ordal’ a càrrec de Caram Caram, Damià Mulà, l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Carol Vallès i la Finca la Font de Jui i Oliver Viticultors. Un taller on es van elaborar tres còctels creats exclusivament per a l’ocasió on es va combinar aquesta fruita del territori amb vins i escumosos de Subirats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: