Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La comunitat de regants de la vinya del Penedès i el Garraf donarà cobertura a 24.000 hectàrees

La singularitat de la comunitat és que l’aigua serà 100% reutilitzada.

Aquest dimecres el conseller Mascort, juntament amb altres representants de l’Administració, s’han reunit amb viticultors del Penedès al Castell de Sant Martí Sarroca per tal de tractar les necessitats i demandes del sector que passen en la majoria dels casos per mesures econòmiques i socials.

En el marc de les diferents jornades de treball que s’estan realitzant amb l’objectiu de garantir la viabilitat econòmica del sector s’ha celebrat aquesta trobada de la qual ha sorgit el compromís del sector de constituir la Comunitat de Regants a la zona del Penedès i del Garraf i, de la mateixa manera, l’acompanyament del Departament per començar a treballar de forma conjunta en solucions estructurals que cobreixin les necessitats d’aigua del cultiu de la vinya. El conseller ha defensat que la creació d’una comunitat de regants a la zona del Penedès i Garraf «garantirà oportunitats de vida per tothom i desenvolupament pel territori» en un escenari de dèficit d’aigua estructural. Ha destacat el consens total de tots els actors.

La creació de la comunitat donarà cobertura a un total de 24.000 hectàrees potencials de reg. I l’objectiu serà gestionar la disponibilitat d’aigua que se n’obtingui per fer reg de suport i supervivència. En aquest sentit, durant la reunió s’ha presentat el Programa de seguiment i gestió agronòmica de l’aigua, per incrementar la resiliència al canvi climàtic del sector vitícola català que han realitzat conjuntament l’IRTA i l’INCAVI. El projecte s’ha estat treballant conjuntament amb l’ACA, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, de manera que es disposa d’una projecció de les necessitats del cultiu al territori amb l’horitzó al 2070. L’estudi, que conclou que és imprescindible el reg de suport al Penedès i Garraf, identifica també diferents depuradores i estacions de tractament d’aigua on hi ha volums disponibles i que la comunitat podria demanar per després distribuir-la entre els diferents regants. El conseller afegia que la singularitat de la comunitat és que l’aigua serà 100% reutilitzada.

A més, el Departament d’Acció Climàtica està estudiant fonts alternatives d’aigua per incrementar la disponibilitat pels regants i, d’aquesta manera, assegurar el cultiu de la vinya en una comarca que basa la seva economia en el sector vitivinícola.

Per la seva banda, Unió de Pagesos valora positivament la constitució de la comunitat de regants. Segons Josep Marrugat, responsable del sector de la vinya i el vi de la Unió de Pagesos, pot ser un pas endavant positiu.

Marrugat explica que la situació a la vinya està sent molt complicada els darrers anys. El viticultor explica les previsions per a la verema d’enguany. D’altra banda, Unió de Pagesos ha demanat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que ampliï el percentatge d’ajut en els Plans de Reestructuració de la Vinya del 50 al 65%, tal com ofereix el Pla Estratègic de la Política Agrària Comú a l’Estat Espanyol.En definitiva, el sindicat reclama mesures econòmiques i socials per a la pagesia i recorda que en els dos últims anys s’han deixat d’invertir 45 milions d’euros provinents del pla d’ajuts estatal per al sector.

El conseller Mascort tornarà a ser demà de nou a la comarca, en aquestcas a Vilafranca, amb motiu de la Taula del Cava on s’han de tractar els costos de producció.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: