Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca organitza actes amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades

En el marc de la campanya a Vilafranca hi ha programades quatre accions que començaran el dijous dia 20 de juny i acabaran el 2 de juliol

Vilafranca s’uneix al manifest del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2024 que el Fons Català de Cooperació ha fet arribar als Ajuntaments. El manifest explica que l’increment de la securització de fronteres, de l’establiment de pactes internacionals restrictius i l’auge de l’extrema dreta al món provoca un augment alarmant de la vulneració dels Drets Humans a les rutes de fugida. L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) i l’Oficina Internacional per a les Migracions (OIM) indiquen que hi ha 36,4 milions de persones refugiades i 75,9 milions desplaçades internes al món, unes xifres sense precedents agreujades, a més, per la crisi climàtica, els conflictes armats i un augment de les desigualtats socials.

En un context marcat per l’odi i la desinformació, és cabdal contribuir al debat públic amb un pensament crític emparat en un enfocament de transformació social i justícia global, i posar en valor la cooperació internacional com una eina per incidir en les causes dels conflictes, més enllà de gestionar-ne els efectes, també des del municipalisme.

En el marc de la campanya a Vilafranca del Penedès hi ha programades quatre accions. D’una banda, l’exposició “Siguem refugi, per un món sense camps” serà del 13 al 27 de juny, a la Sala d’actes de l’Escorxador. Mostra els 6 camps de persones refugiades: Las Raíces (Illes Canàries), Campaments Saharauís (Tindouf. Algèria) Kara Tepe 2 (Lesbos. Grècia), Shu’Fat (Territoris Palestins Ocupats), assentament informals (frontera entre Sèrbia i Hongria) i assentaments informals (frontera entre Bòsnia i Croàcia).

Dijous 20 de juny, a les 19.30h, al la seu de la Creu Roja (c/ Eugeni d’Ors, 22), hi haurà la presentació de còmic Quan tanco els ulls, recordo. Es tracta d’un còmic en format radiofònic amb la col·laboració d’Ona Bitlles a càrrec de Clara Vidal, tècnica dels drets humans de la Creu Roja, i de Rosa Rabbani, doctora en psicologia.

Dissabte 22 de juny, a les 18h, a la Sala Zazie (Cine Club Vilafranca) es projectarà el documental La caravana, dirigit per Núria Clavero i Aitor Palacios, amb la participació de la direcció del film en el col·loqui posterior i Amnistia Internacional.

Finalment, dimarts 2 de juliol, a les 19h a l’Escorxador, hi haurà un Cinefòrum i projecció del documental La kafala, esclaves del sXXI, de la Fundació Pau i Solidaritat-CCOO Catalunya amb la col·laboració de FENASOL, emmarcat en el projecte de cooperació de les mateixes organitzacions “Promoció de la justícia de gènere i el treball digne per a les dones al Líban” executat l’any 2023. A continuació, taula rodona amb la intervenció de Montse Arroyo, regidora de Solidaritat i Cooperació i Ignasi Peguero, tècnic de projectes de Cooperació de la Fundació Pau i Solidaritat.

La regidora Montse Arroyo, posa en relleu que aquest seguit d’actes i exposicions “vol posar el focus en els milions de desplaçats que hi ha arreu del món que veuen com cada dia són vulnerats els seus drets més bàsics, els humans”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: