Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Pactes familiars consensuats per una bona salut digital

L’evidència científica desaconsella l’ús de pantalles fins als 6 anys i recomana pactes familiars consensuats per assolir una bona salut digital

Les conseqüències negatives que té la sobreexposició a les pantalles des d’edats molt primerenques està generant preocupació entre els professionals de la salut i l’ensenyament, així com entre moltes famílies.

En aquest marc, l’escola Mas i Perera i l’AMPA del centre organitzaven aquest dilluns a L’Escorxador la xerrada ‘L’ús de les pantalles en l’etapa de 3 a 12 anys’, amb la pediatra Adriana Margarit i el referent de benestar emocional Marc Puigfel, de l’Equip de Pediatria de l’Alt Penedès.

L’ús de pantalles, inclosa la televisió, s’hauria d’evitar entre els 0 i els 3 anys perquè afecta negativament en el neurodesenvolupament dels infants. Dels 3 als 6, l’ideal seria evitar-les però, en cas de fer-les servir cal fer una exposició limitada, de 30 minuts màxim i no tots els dies de la setmana, i sempre acompanyada. Dels 6 als 12, l’exposició ha de ser limitada i sempre supervisada. A la guia ‘Salut digital a l’edat pediàtrica’, editada per la Societat Catalana de Pediatria, es poden trobar consells detallats al respecte.

En qualsevol cas, l’ús que fan infants i joves de les pantalles a través de dispositius com mòbils, tauletes, ordinadors o la televisió depèn molt del que veuen a casa. Per això cal que els adults fem una reflexió sobre com ens relacionem amb les TRIC, tecnologies relacionals, d’informació i comunicació, i deixem de normalitzar segons quines situacions.

L’exposició a les pantalles té conseqüències sobre la salut mental i el benestar emocional, però també conseqüències físiques derivades del sedentarisme, com el sobrepès, de la falta de son o sobre la vista. Els continguts que ofereixen les xarxes o els videojocs estan pensats per obtenir la major estona d’exposició possible i acaben funcionant sobre el cervell com una droga de la qual cal desenganxar-se.

Per això, Margarit i Puigfel recomanen a les famílies parar, fer una reflexió i establir un pla consensuat que limiti l’ús dels dispositius.

Des de l’organització de l’acte, la presidenta de l’AMPA de l’escola Mas i Perera, Anna Jiménez, explicava que les famílies comencen a ser conscients dels efectes que pot tenir la sobreexposició a les pantalles i demanava fer un treball conjunt com a societat per redreçar la situació.

Els Equips de Pediatria incorporaran properament un protocol específic per a detectar els usos problemàtics de la tecnologia dins de les revisions periòdiques. A més, el Govern ha aprovat l’Avantprojecte de Llei Orgànica per a la protecció de les persones menors d’edat en els entorns digitals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: